19 Eylül 2024 Perşembe

Buldan: AKP ve MHP'ye Kürt halkının vereceği bir oy yoktur

Yüksekova'da halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "AKP ve MHP'ye Kürt halkının vereceği bir oy yoktur" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Haziran seçim çalışmalarına devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde Hakkari merkezde halkla bir araya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet Yüksekova'ya geçti.
 
Buldan ve beraberindekiler, Cengiz Topel Caddesi'nin girişinde partinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclis (PM) üyeleri ile Yüksekovalılar tarafından karşılandı. Buradan HDP ilçe binasına zılgıt ve alkışlarla geçen Buldan'a Hakkari Milletvekilli Nihat Akdoğan, MYK üyesi Sevtap Akdağ ile PM üyeleri Zahide Bese, Nurettin Turgut, eski vekil Esat Canan, Barış Anneleri eşlik etti.
 
İlçe binasında ilk sözü alan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, "Bugün iradelerimiz cezaevinde. Bugünkü coşkunuz sistemin zihniyetini korkutuyor. Bugün Hakkari ve Yüksekova'da bulunan sistem biliyor ki hiç bir zaman bizim şehirlerimizi işgal edemeyecekler" dedi.
 
MYK üyesi Sevtap Akdağ da zulümlere karşı direnişle cevap vereceklerini belirterek, "Çocuklarımıza özgür bir gelecek bırakmak şartı koyduk. Biz, halklarımız arasında barış ve demokrasi köprüsünü kurarak bugün buraya geldik. Bizler, bu coğrafyada doğan her bir çocuğun eşit, özgür bir yaşamda olması için mücadele vereceğiz" diye konuştu.
 
'BU HALKIN YIKILMADIĞINI GÖSTERDİNİZ'
 
Akdağ'ın ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Hani diyorlardı ya bunlar sokağa çıkamıyorlar; ama sizler bir kez daha gösterdiniz. Bu halkın yıkılmadığını, ayakta olduğunu gösterdiniz. Gever Kürdistan bölgesinde en direngen kentimizden bir tanesidir. Gever halkı, en zor zamanlarımızda özgürlük mücadelesinde en büyük katkı sağlayan halkımızdır. Gever halkı, zor süreçlerde hiç bir zaman kimsenin önünde eğmeyen, biat etmeyen bir halktır. Gever halkı, Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde eğilmeyen bir halktır" diye belirtti.
 
Çok zor zamanlardan geçildiğini, ağır bedeller ödendiğini vurgulayan Buldan, "Verdiğimiz mücadele onur mücadelesiydi. Verdiğimiz mücadele karşısında bize zulmeden, evimizi başımıza yakanları Gever halkı unutmayacaktır. Verdiğinizi mücadele, onurlu ve özgürlük mücadelesiydi. Verdiğimiz mücadelede yitirdiğimiz evlatlarımızın sorumluluğunu hissediyoruz. Evlatlarımıza sahip çıkamadığımız için üzülüyoruz. Ama söz veriyoruz bu onuru, bu bayrağı kaldığı yerden taşıyacağız. Gever'de evine ateş düşmeyen bir aile kalmamıştır. Bunun için sizler bizim için çok kıymetlisiniz. Bizler de bu duruşunuza layık olmak için buraya geldik" diye konuştu.
 
'KÜRT KAZANIMLARINA TOPYEKÜN BİR SALDIRI VAR'
 
Yüksekova'da ilan edilen sokağa çıkma yasağında yaşananlara dikkat çeken Buldan, şöyle devam etti: "Kürt kazanımlarına topyekün bir saldırı var. Kerkük'e girdiler. Hakkari ve Yüksekova'da sizin iradenizle seçilen milletvekilimizi ve belediye eşbakanlarımızı görevden aldılar. Sevgili Abdullah Zeydan ve Selma Irmak'ı bir kez daha selamlıyoruz. Onlar Yüksekova ve Hakkari halkının iradesidir. Bizler Gever'de belediye eş başkanlarımızın yerine atanan kayyumların neler yaptığını biliyoruz. Kayyumların halka nasıl yaklaştığını görüyoruz. Her sokak başında ellerinde silah ve zırhlı araçlarla sizleri sindirmeye çalışıyorlar. Ama bilmiyorlar ki Gever halkı geçmişte de silahlar eşliğinde yaşadı. Ama hiç bir zaman buna boyun eğmedi. Gever halkı faili meçhulleri, Tansu Çiller'i bilir; ama biat etmedi, asla biat etmeyecektir."
 
24 Haziran baskın seçiminin Türkiye açısından tarihi bir seçim olduğunun altını çizen Buldan, "Bu seçim, bizler açısında bir sınavdır. 24 Haziran'da Kürt halkını tanımayan, Kürt halkının dilini tanımayan bir zihniyete karşı hepimiz bir olalım. Bugün yapmış oldukları ortaklık, Kürt halkının soykırımını isteyen bir ortaklık olmuştur. AKP ve MHP'ye Kürt halkının vereceği bir oy yoktur. AKP hükümeti, Bahçeli'nin Kürt halkına yaklaşımını bile bile ortaklık yapmıştır. Şimdi gelip bu ortaklıkla oy isteyecekler. ‘Hadi oradan, kimden oy istiyorsunuz' diyelim. Devlet Bahçeli Osmaniye'den dışarı gidemeyen biridir. Yüzü varsa Bahçeli gelip oy istesin. Şimdi sıra AKP'de. AKP Kürdistan'da bir oy alamayacaktır. Hakkari'de bir söz aldık, 3-0 yapacağız. Şimdi sıra Gever'de 3-0 yapmaya hazır mısınız? diye sordu.
 
'KÜRDİSTAN VE TÜRKİYE HALKLARI KAZANACAK'
 
Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "24 Haziran'da oy vereceğiniz zaman Sayın Abdullah Öcalan'ı hatırlayın, Selahattin Demirtaş'ı düşünün. 4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız. Açıklayacağımız adayımız cesur ve Türkiye halklarının istediği bir aday olacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Adayımızı açıklamamızla birlikte barışa olan ihtiyacımız, onu yaşatmak için mücadele eden bir adayımız olacaktır. Türkiye'nin demokrasiye ihtiyacı var. Türkiye şimdiye kadar hukuku, demokrasiye askıya aldı. Ama şunu bilelim bizler kazanacağız. Kürdistan ve Türkiye halkı kazanacak. Kadınlar ve gençler kazanacak. An azadi an azadi."
 
Buldan'nın konuşmasının ardından program alkış ve zılgıtlarla sona erdi.