24 Kasım 2024 Pazar

BTS: Yol bekçileri kaldırıldı, yollar kontrol edilmiyor

24 kişinin hayatını kaybettiği 124 kişinin yaralandığı Çorlu'daki tren kazasına ilişkin ETHA'ya konuşan BTS İstanbul 1 Noli Şube Başkanı Ersin Albuz, yol bekçi uygulamasının kaldırılması ve menfezlerin uluslararası standartlara uygun yapılmaması nedeniyle kazanın meydana geldğini belirtti.
Edirne'nin Uzunköprü ilçesi'nden 362 yolcusu ve 6 personeli ile İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden yolcu treninin Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde raydan çıkarak devrilmesi sonucu 24 kişi hayatını kaybetti 124 kişi de yaralandı.
 
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ersin Albuz, yaşanan kazanın menfezlere önem verilmemesi ve yol bekçilerinin olmaması nedeniyle yaşandığını söyledi.
 
Yaşananın bir doğal afet olduğunu söyleyen Albuz, demiryolu altyapısını doğal afetlere dayanıklı şekilde yapmak gerektiğini belirtti. Kazanın yaşandığı yolun tamamının yeni yapıldığını ifade eden Albuz, burada uluslararası standartlara uygun altyapının oluşturulup oluşturulmadığının denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Türkiye'nin Uluslararası Demiryolları Birliği'ne (UIC) üye olduğunu hatırlatan Albuz, "Demiryolu taşımacılığında UIC standartları olmak zorunda. Oraya dökülen malzemelerin belli katmanlarla dökülmesi gerekiyor. O malzemelerin dökülüp dökülmediğini, menfezin taşmasına karşı belli bir mesafesine kadar da altyapının ona göre tahkim edilmesi gerekiyor. Yine araziye gelen yağmurların menfeze akacak şekilde o arazinin ona göre meyillendirilmesi gerekiyor" dedi.
 
MENFEZİN DİZAYNI DOĞRU YAPILMAMIŞ
 
Suyun demiryolunun altındaki malzemeye zarar vermemesi gerektğini vurgulayan Albuz, yaşanan kazanın rayların altının boşalması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Albuz, "Yani orada demiryolları o menfezin taşma ihtimalini önceden görmesi ve bilmesi gerekiyor. Tedbirini ona göre alması gerekiyor. Yani oradaki taşma ihtimalini dikkate alacaksın, taşma ihtimali karşısında rayın altındaki altyapı malzemelerini ve onun dizaynını, yapımını ona göre yapılması gerekiyor. Bunların gözardı edildiği anlaşılıyor" dedi.
 
YOL BEKÇİLERİ KALDIRILDI, YOLLAR KONTROL EDİLMİYOR
 
Demiryollarında önceden yol bekçileri denilen günlük rutin yaya olarak yol kontrolü yapan görevlilerin olduğunu söyleyen Albuz, yol bekçilerinin yaklaşık 5 yıl önce kaldırıldığını ve yol kontrollerinin yapılmadığını belirtti. Albuz, "Yol bekçileri sürekli o yolu gezerler, ya da sorumlu oldukları yol mıntıkasında bir şey olduğunda bu gibi afet durumlarında hemen yola çıkarlar kontrol ederler yolu. Bu imkanlar kaldırılmış. Yani yollar kontrol edilmiyor. Böyle olunca da böylesi bir hadise ile karşılaştık" diye konuştu.
 
Yaşanan kazanın bir nedeninin demiryollarının özel sektöre yaptrılması olduğunu söyleyen Albuz, "Önceden TCDD kendi imkanlarıyla yapıyordu bu yolları, şimdi özel sektöre ihale ile veriyorlar. İhaleyi alan firmalar eksiltme yolu ile aldıkları için eksiltiyorlar ve ihale aşamasında malzemeden, işçilikten, standarttan çalarak karını oluşturmaya yönelik bir durum olabiliyor. İşte ihale aşamasında, ihaleye verilmesinde, yapım aşamasında, denetlenmesinde, kontrolünde, teslim alanmasında, bütün bunlarında detaylı incelenmesi gerekiyor. Bakıldığında sadece doğal afete bağlamamak gerekiyor. Bunun aşağıya doğru da sorumlularının bulunması gerekiyor" dedi.
 
HIZLI TREN KAZASINDA SORUMLULAR YARGILANMADI
 
Sakarya'nın Pamukova ilçesinin Mekece köyü yakınlarında, 2004 yılında 41 kişinin öldüğü hızlandırılmış tren kazasını hatırlatan Albuz, o kazanın ardından açılan davada bilirkişi TCDD'yi 8'de 4 kusurlu bulduğunu, ancak kusurlu bulunanlar hakkında herhangi bir yargılama yapılmadığını kaydetti. Albuz, "Bunlardan yargı hesap soramadığı için öyle kontrolsüz, disiplinsiz, mevzuadsız bir şekilde ve pardır küldür devam ediyorlar. Yani önümüzdeki süreçte çok daha büyük hadiseler gelebilir" diye vurguladı.
 
Bu tip kazaların olmaması için her yörenin hava koşullarına uygun altyapının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Albuz, "Yani o bölge şekli kışın da riskli bir bölge, yağış döneminde de riskli bir bölge. Sürekli taşkınlar olan bir bölge, o zaman taşkınlara dayanıklı uluslararası standartlara uygun altyapının oluşturulması gerekiyor" dedi.
 
MENFEZLERE ÖNEM VERİLMESİ GEREKİYOR
 
Menfezlere önem verilmesi gerektiğini ifade eden Albuz, "Zaten en büyük sıkıntılar menfezlerdir. Yani menfezlere çok daha önem verilmesi gerekiyor. Sıklıkla hadiseler menfezlerde oluyor. Özellikle hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Bu yapılabilirse bundan sonra hadiseler önemli ölçüde önlenebilir" diye belirtti.
 
Kazaların önlenmesi için yol bekçi uygulamasının derhal hayata geçirilmesinin gerektiğini söyleyen Albuz, "Ayrıca bütün bu yol çalışmaları işlemlerinde ihaleyi alan firmanın bütün işlemlerinin çok ciddi bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Her aşamasının mühendisler tarafından kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.
 
LİYAKATLI KİŞİLER YÖNETİME ATANMALI
 
Demiryollarında liyakatsız atamalar meselesine de değinen Albuz, "Şimdi Haydarpaşa 1. Bölge Müdürlüğü'nün yoldan sorumlu müdürü  mühendis değil. Yol bakım müdürü koşullarını taşımıyor. Sendika olarak defalarca Genel Müdürlüğe bunu ilettik. Liyakatı olan birisinin atayın diye. Hala da o görevde. Yol bakım işleri mühendislik işleri. Mühendislik işlerini nasıl kontrol edeceksin, mühendisler üzerinde nasıl denetim kuracaksın, o yeterli donanım ve birikimin varmı?" diye sorduklarını ifade etti. Albuz, "Liyakatlı kişiler atanmasıyla uluslararası bir altyapının oluşmasını sağlarlar" diye konuştu.