22 Eylül 2024 Pazar

BTS üyeleri TCDD önünde sürgünleri protesto etti, garda bekleyiş başladı

TCDD'de yaşanan sürgünlere karşı dört koldan başlattıkları yürüyüşle Ankara'ya gelen BTS üyesi TCDD Genel Merkezi önüne ulaştı. Burada yapılan açıklamalarda sürgünler protesto edildi. TCDD yönetiminin görüşme talebini kabul etmemesi üzerine BTS "Sorunlar çözülmedi. Ankara Gar'da bekliyoruz" açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) yaşanan sürgünlere karşı İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'dan yürüyüş başlatan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri Ankara'ya ulaşıldı.

Sürgünlere karşı BTS Genel Merkezi'nden yürüyerek TCDD Genel Merkezi'ne gitmek isteyen sendika üyelerini polis engelledi. Toplu bir şekilde yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirten polise tepki gösteren BTS Başkanı Hasan Bektaş, "Demiryollarında memursunuz. Devlette yükselmenin şartları vardır. Bu sürgünlerin sorumlularına seslenmek istiyoruz. Yarın öbür gün demiryollarında kaza olunca siz sorumlu olacaksınız. Kazaların sorumlusu liyakatsız atamadır. Genel müdüre bu sürgünleri neden yapıyorsunuz diye sormaya benim hakkım yok mu? Bu suç mu? Bu suçsa beni alın buradayım. Sendika olarak üyelerimin hakkını sormak suçsa alın beni" dedi.

Çok sayıda çevik kuvvet polisinin beklediği genel merkez binası önünde BTS yöneticileri ile polis amirleri arasında yürüyüş için uzun süre müzakere gerçekleşti. HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Murat Çepni, Musa Piroğlu ve CHP milletvekili Gökhan Zeybek de BTS üyelerine destek olmak için genel merkez binası önüne geldi. Yapılan görüşmelerin ardından toplu şekilde yürüyüşe izin verilmedi. Sendika üyeleri parça parça Ankara Garı önüne geçti.

TCDD önünde yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, "Yaklaşık 3 ay önce, siyasi bir projeyle, işinde uzmanlaşmış arkadaşlarımızı sadece bağlı oldukları sendikadan dolayı sürgün etmişlerdir. Bu zihniyet Ortaçağ zihniyetidir. Dört koldan yürüyerek, sürgün edildikleri kurumun genel merkezi önündeler. Şu an o koltukta oturan kişilerin yerine yarın başkası gelecek, sizden korkmuyoruz. Bu insanlık dışı tutumunuz karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Bu kurum sizin babanızın malı değil. Sürgünleri kabul etmemiz mümkün değil. Arkadaşlarımız bir an önce işlerine iade edilmeli" dedi.

'FAŞİZME İZİN VERMEYECEĞİZ'
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, salgın sürecinde yaşam koşullarının gözetilmeden yapılan sürgünlerin durdurulması gerektiği çağrısında bulunarak, "İktidar liyakatsizliklerle devletin birçok kurulusunda kendi yandaşlarını atamaya devam ediyor. Bugün sürgün edilen emekçilerin içinde ağır hastalar da var. Bu hastalıkları göz önünde bulundurmayan yaklaşım zalimliğin göstergesidir. Bu ülkeyi faşist diktatörlüğe çevirmeyen çalışan AKP ve bütün güçlerin şunu bilmesi gerekiyor; haklardan, özgürlüklerden, demokrasiden yana olan herkesin büyük mücadeleler vereceği günlere geldik. Bizler bu faşizmin sürmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

'KARARLAR UTANCINIZ OLACAK'
CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, TCDD yöneticilerine seslenerek, "31 tane arkadaşımızla ilgili aldığınız sürgün kararına karşı uyarı yapıyorum. Bu yaptığınız yanlıştan vazgeçin. Tez zamanda vazgeçmezseniz, bu sizin ailenize utanç vesikası olarak yapılacaktır. İnsanları sürgün etmek çağ dışı anlatmışlardır. Gücünüzü nerden alıyorsanız, şunu bilin ki gittiğiniz yol yol değildir. Tel örgülerin arkasında bizleri izleyen yöneticilere sesleniyorum. Bugün varsınız, yarın gideceksiniz. Bugün aldığınız kararlar sizin utancımız olacak" ifadelerini kullandı.

BEKTAŞ: UTANÇ DUYUYORUM
BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş ise "164 yıllık bir kurumun genel merkezi önündeyiz. Bu kurumun çalışanı olarak utanç duyuyorum. Liyakatsiz atamalar ve arazilerini peşkeş çekmekle bu kurum gündeme geldi. Şimdi de sürgünlerle, 15'i sendika üyesi plan 30 arkadaşımız sürgün edildiler. Ey Genel Müdür, neden yapıyorsun bunu? Genel Müdür, 12 Mayıs'tan beri kapıları kapatmış bizi dinlemiyor. Halbuki biz bu 160 yıldan fazladır burada olan bu kurumun çalışanlarıyız" dedi.

Bektaş, TCDD Genel Müdürlüğü'nün iki aydır randevu taleplerinin kabul etmediğini belirtti.

'GÖRÜŞME OLMADI, ANKARA GAR'DA BEKLİYORUZ'
Açıklamanın ardından, TCDD Genel Müdürü ile BTS yönetimi arasında bir görüşme olacağı duyurulmuştu. Ancak BTS'den yapılan son açıklamaya göre, görüşme gerçekleşmedi.

BTS açıklamasında "TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun üç kişilik bir heyet ile görüşeceğim denmesine rağmen bizimle görüşmemiştir ve taleplerimiz karşılanmadığından sorunlar aynı şekilde devam etmektedir. Gelişen süreçte taleplerimiz karşılanmadığı ve bu sürgün hukuksuzluğu son bulmadığı için Ankara Garda bekliyoruz. TCDD Genel Müdürü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile görüşme taleplerimiz yerine getirilene kadar burada bekleyeceğimizi tüm basına ve kamuoyuna deklare ederiz" bilgisini paylaştı.