22 Kasım 2024 Cuma

B/S/H'de yüzlerce işçi işten atıldı

Türkiye'de üretim yapan Bosch Fabrikasında çalışan sözleşmeli işçiler işten atılmaya başlandı. Türk-İş'e bağlı sarı sendika Türk Metal ise işten atma saldırılarını görmezden geliyor. Almanya sermayeli şirketin devlet tarafından "teşvik" adı altında fonlandığı da ortaya çıktı.

Almanya sermayeli Bosch Grubuna ait B/S/H'nin Çerkezköy fabrikasında sözleşmeli olarak çalıştırılan 600 işçi işten atıldı. İşçilerin üyesi olduğu Türk-İş'e bağlı sarı sendika Türk Metal işten atmalara sessiz kalırken, işçiler sendikaya tepki gösterdi. Emeklilik prim günü ve süresini doldurmuş işçilerin bir bölümü ise emekli olmak istediğini söyledi.

Evrensel gazetesinden Tuncay Sağıroğlu'nun haberine göre, dünya genelinde 60 bin, Türkiye'de kurulu fabrikasında 5 bin 798 işçi ile Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markaları için üretim yapan B/S/H'de işten atmalar sürüyor. Son iki haftada 600 işçinin işten atıldığı fabrikadı, atılan işçilerin sözleşmeli olduğu öğrenildi.

Şirketin 2023 yılı net karı 4 milyar 232 milyon TL idi. Küresel işçi kadrosunun yüzde 10'unu Türkiye'de bulunduran şirket 2023 yılında elde ettiği 14.8 milyar lira cironun yüzde 20'sini Türkiye'de gerçekleştirdiği üretimden satışlar ile gerçekleştirdi. B/S/H Türkiye'nin 2023 yılı cirosu 78.5 milyar TL olurken, bu tutar 2023 yılı ortalama avro/TL kuru ile 3 milyar avroyu aştı.

Türkiye'de B/S/H'nin 2023 yılında işçi başı cirosu 13 milyon 567 bin 378 TL oldu. Bu tutar avro bazında 521 bin 822 avroya tekabül ediyor. Ayrıca Türkiye'de bir işçi başına elde edilen ciro, şirketin küresel işçi başı ciro ortalamasının yüzde 111 üzerinde oldu.

ALMAN TEKELİ TEŞVİKLE İHYA EDİLDİ
2023 yılında toplam 1.9 milyar TL yatırım yapan şirket devletten, yatırım harcamalarının yüzde 65-70'i oranında teşvik aldı. Teşvik belgeleriyle şirkete KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve vergi indirimi teşviki verildi. Şirketin 1.3 milyar lira tutarındaki vergisi ertelendi. Şirket cirosuna oranla yüzde 0.15 vergi ödedi.

İŞÇİLER AYLIK SÖZLEŞMELERLE ÇALIŞTIRILIYOR
3-6-9 aylık sözleşmelerle işçi alan B/S/H'de, yaklaşık 2 bin işçi sözleşmeli olarak çalıştırılıyor.

'B/S/H'DE İŞÇİLER KÖLE'
Defalarca sözleşme yaptığını belirten bir B/S/H işçisi, "Yıllardır burada çalışıyorum. Bazen hiç ara vermeden sözleşmem uzatıldı. Bazen de 2-3 ay ara verdikten sonra çağırıp yeniden sözleşme yaptılar. Böyle birçok hak kaybına uğruyoruz. Bazen ikramiyelerden yararlanamıyoruz, bazen sözleşme zamlarından yararlanamıyoruz. Hep asgari ücretin biraz üzerinde çalışmak zorunda kalıyoruz. B/S/H'nin politikası işçiyi köle gibi kullanıp ilk fırsatta çöpe at politikasıdır" dedi.

FATURA İŞÇİYE KESİLİYOR
Bantların çoğunun tek vardiyaya düşürüldüğü B/S/H'de işten atılmaların devam edeceği ifade eden işçi, "Bir taraftan yüzlerce işçinin önümüzdeki günlerde sözleşme tarihleri gelirken, diğer taraftan emekliliği yaklaşmış yüksek ücret alan işçilerin çıkartılacağına yönelik söylemler işçiler arasında konuşuluyor" dedi. Soğutucu bölümünde altı bandın birinin bakıma alındığını diğer bantların ise vardiyalarının düşürüldüğünü belirten başka bir B/S/H işçisi, "Herkeste bir tedirginlik var. B/S/H her sene üretim rekorları kırdı, kar üstüne kar etti. Bu karlarını bizimle paylaşmadı. Bize ait olan banka promosyonunun tamamını dahi alamadık. Sözleşme döneminde dayatmalarını biliyoruz. Ama işlerde bir azalma olunca fatura bize kesilmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu.

'TÜRK METAL ORTADA YOK'
İşten atmalar devam ederken Türk Metal Sendikasından hiçbir ses çıkmaması işçilerin tepkisine neden oldu. Bir işçi, "Geçen hafta Türk Metal zorla bizi mitinge götürdü. Gitmek istemeyenler bile gitmek zorunda kaldı. Çünkü B/S/H işçisi sorunların miting ile çözülemeyeceğini biliyor. TİS döneminde de Çerkezköy meydanında binlerce işçinin katılımıyla eylem yaptık. Ama durumumuz ortada. Hak alınmak isteniyorsa bantlar tamamen durdurulmalı. Türk Metal de buna yanaşmıyor. Şimdi yüzlerce işçi işten atılıyor ama Türk Metal yöneticileri ortada yok" dedi.

İŞÇİLER 2025'TE EMEKLİ MAAŞI DÜŞMEDEN EMEKLİ OLMAK İSTİYOR
2025 yılında emekli maaşlarının bağlanma oranının düşmesi nedeniyle emekliliği hak eden işçiler, 2025 yılına girmeden emekli olmak istiyor. Kıdem tazminatındaki erime ise işçilerin en çok konuştuğu konular arasında. Emeklilik başvurusu yapacak bir B/S/H işçisi, "Şu an emekli olursam 23 bin 700 lira emekli maaşı bağlanıyor. 2025 yılında olursam emekli maaşım 18 bin liraya kadar düşüyor. TİS'ten gelen zammı da aldım. Şimdi emekli başvurusu yapacağım. Bir de yıl başında emeklilere yapılacak zammı da alırsam daha avantajlı olacağım" ifadelerini kullandı. Başka bir işçi ise "Üç yıl önce kıdem tazminatı ile sıfır araba alabiliyordum. Şimdi ise ancak daha düşük modelin ikinci elini alabiliyorum" dedi.

İKTİDARIN PLANI GÜVENCESİZLİĞİ ARTIRMAK
AKP iktidarının 'orta vadeli program' ile yaygınlaştırmaya çalıştığı belirli süreli çalışma modeli güvencesizliği artırıyor. B/S/H işçilerinin 3-6-9 aylık sözleşmelerle çalıştırılması, kıdem tazminatı hakkını da ortadan kaldırıyor.