18 Eylül 2024 Çarşamba

Boşaltılan köylere ÖSO'cuların ailelerini yerleştirme hazırlığı

Efrin'de işgal edilen köylere, ÖSO bünyesinde yer alan selefi grupların ailelerinin yerleştirilmeye hazırlandığı belirtildi.
TSK ve ÖSO'nun Efrîn'e dönük işgal saldırıları 49. gününde sürüyor. İşgalcilerin amacı bölgeyi Kürtlerden arındırmak. Şimdiye kadar boşaltılmak zorunda kalınan sınır hattındaki yerleşim yerlerine ÖSO bünyesinde yer alan selefi grupların ailelerinin yerleştirilmeye çalışıldığı belirtildi.
 
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, bölgede yaşayan herkesin Çiyayê Kurmênc (Kürt Dağı) olarak adlandırdığı Efrîn, Birinci Dünya Savaşı sonrası 1921'de Türkiye ile Fransa arasında varılan Ankara Antlaşması ile iki ülke sınırları arasında bölünen Suriye topraklarının parçası. Kilis, Antep, Hatay ile sınırları olan bölge, Amanoslardan Lêlûn dağlarına kadar uzanıyor.
 
Bin yıllardır Kürtlerin yurdu olarak bilinen Çiyayê Kurmênc'in en bilinen aşiretleri ise Şêxan, Rişvan, Zêtkî, Heyderî ve Ketîkan aşiretleri. Suriye resmi kaynaklarında ismi "Cebel Ekrad" olarak geçen topraklar, Osmanlı döneminde yaşanan Dersim ve Maraş gibi katliamlardan kaçıp buraya sığınan Kürtleri barındırıyor.
 
AMAÇ DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRMEK
 
Suriye savaşının başından beri tampon bölge oluşturmak istenen bölgede, demografik yapı değiştirilmek istendi. Demokratik Suriye Güçleri'nin Fırat'ın batısına geçmemesi için askeri, siyasi ve diplomatik faaliyetler yürütüldü, tavizler verildi. Kürt yerleşim yerleri "Türkmen bölgeleri" olarak adlandırılarak, bölge IŞİD ve El Nusra gibi örgütler ile izole edilmeye çalışıldı. Ancak bu başarılamayınca bu kez Efrîn'e dönük doğrudan işgal saldırısına girişildi.
 
BAĞLANTI KOPARILMAK İSTENİYOR
 
Kobanê ve Efrîn kantonlarının arasında bulunan ve Cerablus'tan Ezaz'a kadar uzanan hata giren Türkiye, Efrîn'i alarak bölgede bulunan Kürt güçlerinin aralarındaki bağlantıyı tamamen koparma hedefinde. Bu amaçla 20 Ocak günü havadan ve karadan saldırı başlattı.
 
Cindirês, Reco, Bilbilê, Şiyê, Şera ve Şêrawa cepheleri başta olmak üzere saldırılarını her geçen gün ağırlaştıran işgalci kuvvetler, kadın ve çocukları hedef alarak, bölgeyi insansızlaştırma planı içerisinde.
 
KÖYLER PAYLAŞILIYOR
 
Bölgeye dönük saldırılar devam ederken, saldırılarda yer alan ÖSO'cuların aileleri boşaltılan köy ve kasabalara yerleştirilmek isteniyor. Bu kapsamda ailelerin Kilis'e getirildiği ve köylerin ÖSO grupları arasında paylaşıldığı belirtildi. Bazı grupların bu konuda anlaşamadığı ve kendi aralarında çatışmaya başladığı da gelen haberler arasında.