4 Ekim 2024 Cuma

Boğaziçi'de polis saldırısına karşı direniş: Aşağı bakmayacağız

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Güney Kampüs önünde açıklama için bir araya gelmesi polisin engelleme girişimlerine rağmen engellenemedi. Kampüs dışında dayanışma için bekleyen çok sayıda kişi gözaltı ve saldırı tehdidine rağmen alandan ayrılmazken, içerideki öğrenciler de rektörlük binasını işgal etmek istedi. Güney Kampüsü'nü direnişle kuşatan öğrenciler, sabaha kadar nöbet tutacaklarını duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Kabe resminin "yere serildiği" iddiasıyla sosyal medyada hedef gösterildikten sonra tutuklanan iki arkadaşları ile dayanışmak ve kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto etmek için Güney Kampüs önünde protesto etmek istedi.

Boğaziçililerin açıklama yapacaklarını duyurmasının ardından İstanbul Valiliği, eylem ve etkinlik yasağını hatırlatarak, eyleme izin vermeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin yapacağı açıklama öncesi Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü polis ablukasına alındı. Polis, metro çıkışında çanta ve üst araması yaptı. Kampüs girişine kadar art arda polis barikatları kuruldu.

ÇATILARA KESKİN NİŞANCI KONUŞLANDIRILDI
Öte yandan kampüsün çevresinde bulunan binalara da keskin nişancılar yerleştirildi.

OTOBÜSTEN İNER İNMEZ, İŞKENCEYLE GÖZALTI
Güney Kampüsü'ne gitmek için Etiler otobüs durağında, otobüsten iner inmez polis, "Aşağı bak, toplu gezmek yok" diyerek öğrencilere saldırdı, çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

Güney Kampüsü'nde ise polis, hem içeride hem de dışarıda biraraya gelmek isteyen öğrencileri engelledi. İçeride bulunan öğrencilerin okul dışına çıkmasını engellemek amacıyla polis barikatı kurulurken, kampüs dışına da okula girişi engellenmek için barikatlar kuruldu; okula girmek isteyen öğrencilerin öğrenci kimlik kartları ve kimlikleri karşılaştırılarak okula alındı.

Kampüsten çıkamayan öğrenciler özel güvenlik görevlilerine, "Yaptığınız bu hareket yasalara aykırıdır" diye tepki gösterirken, kampüs dışında dayanışma için bekleyenler de özel güvenlik görevlileri ve polisi yuhaladı.

Polis sık sık yaptığı anonslarla dayanışma için bekleyenlerin alanı terk etmesini istedi. Bunun üzerine ısrarlı bekleyiş sürdü.

BASININ GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI
Basının görüntü almasını engellemeye çalışan polis alanda bekleyen HDP milletvekillerini ve gazetecileri kampüsün karşısındaki kaldırımda sıkıştırmaya çalıştı. Milletvekilleri ve gazetecilerin bulunduğu kaldırımın hemen önüne barikat kuran polis, alana yaklaştırmayacağını söyledi. Öte yandan polis, kameraların görüş alanında bulunmayan gazetecileri darp etti.

GÜNEY KAMPÜSTE İKİ ÖĞRENCİ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI
Bu esnada iki öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. Öğrenciler gözaltı araçlarına ters kelepçe işkencesiyle götürülürken, "Yaşasın öğrenci dayanışması" sloganı atıldı. Öğrencilerin işkence görmesine çevrede bekleyenler, "Bırakın çocukları" diyerek tepki gösterdi.

HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Dilan Dirayet Taşdemir, Dilşad Dilan Cambaz, Serpil Kemalbay, Murat Çepni ve Ömer Faruk Gergerli ile HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Güney Kampüsü'ne girmek istedi. HDP milletvekilleri özel güvenlik tarafından, "Yönetim izin vermiyor" denilerek içeri alınmadı.

AMİRLER KENDİ ARASINDA KAVGA ETTİ, POLİS SALDIRDI
Polis barikatı başında sık sık arbede yaşandı. Polis amirlerinden biri, "kesinlikle gözaltı ve darp olmayacak" talimatını dinlemeyen polisler dayanışma için bekleyenlere saldırdı. Bu esnada iki amirin aralarında kavga ettiği de görüldü.

HDP MİLLETVEKİLLERİNDEN POLİSE VE ÖGB'YE: SUÇ İŞLİYORSUNUZ
Polis barikatını zorlayan HDP milletvekilleri, ÖGB ve polislere, "Suç işliyorsunuz. Kimin yetkili olduğunu bile kendi aranızda bilmiyorsunuz. Polis ve güvenlik ile bizi karşı karşıya getiriyorsunuz. Pandemiyi bahane ediyorsunuz, pandemiyi kullanmayın. Yaptığınız hukuksuzluktur. Valiliğin eylemi yasaklaması da hukuksuzluktur, sizin burada yaptığınız da hukuksuzluktur. Etrafa keskin nişancı dikmişsiniz bu olağanüstü halin anlamı, gerekçesi nedir. Biz milletvekiliyiz her yere girme hakkımız var, barikatın kaldırın" diye tepki gösterdi.

REKTÖRLÜK ÖNÜNDE ÖĞRENCİLERE SOPALI SALDIRI
Güney Kampüsü dışarısında direniş sürerken, öğrenciler de rektörlük binasını işgal etmek istedi. Özel güvenlik görevlileri öğrencilere sopalarla saldırdı. Kayyum rektör Melih Bulu gelene ve kendileriyle görüşene dek alandan ayrılmayacaklarını vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, sabaha kadar nöbet tutacaklarını duyurdu.