4 Ekim 2024 Cuma

Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma büyüyor

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalara karşı birçok kentte yapılan eylemlerde öğrencilere destek verildi. 

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak Melih Bulu'ya karşı öğrenciler günlerdir mücadele ediyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalara karşı birçok kentte yapılan açıklamalarla öğrencilere destek verildi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto eden öğrencilerin gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No'lu Şubesi binasında düzenlenen toplantıda konuşan Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, öğrencilerin haklı olan taleplerinin yerine getirilmediğini aksine polislerin artan dozda şiddet uyguladığını söyledi. Akşahin, "1 Şubat'ta da 156 kişi haklılıklarının arkasında durdukları için, üniversite önünde yürürken aşağı bakmadıkları için gözaltına alınmıştır" diye konuştu.

Kumpasçıların, haksızlıkların, tehditlerin ve nefret söylemlerin karşısında diz çökmeyen Boğaziçi öğrencilerinin yanında olduklarını kaydeden Akşahin, "Boğaziçi Üniversitesi, öğrencisiyle, akademisyeniyle, idari ve teknik personeliyle siyasal tarihimizin sayfalarından silinmeyecek bir duruş sergiliyor" ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan bütün öğrencilerin serbest bırakılmasını gerektiğine vurgu yapan Akşahin, "Emekten, demokrasiden ve barıştan yana herkesi gençlerimize, akademiye ve üniversitelere sahip çıkmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

DERSİM
Eğitim-Sen Dersim Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak amacıyla sendika binasında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, "Boğaziçi Üniversitesi, öğrencisiyle, akademisyeniyle, idari ve teknik personeliyle siyasal tarihimizin sayfalarından silinmeyecek bir duruş sergiliyor" diye belirtti.

Demokratik tepkileri ve talepleri nedeniyle tutuklanan, gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden dayanışma mesajı vermek isterken gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen Kasun, "Rektörlerin üniversite bileşenlerinin iradesiyle seçilmesini engelleyen düzenlemenin değiştirilmesi için TBMM'de grubu bulunan siyasi partileri sorumluluğa davet ediyoruz" diye konuştu,

VAN
KESK Van Şubeler Platformu, AKP'li Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanmasına karşı çıkan öğrencilere dönük polis saldırısı ve gözaltılara ilişkin sendika binasında açıklama yaptı. Van-Hakkari Tabip Odası, Serhat Göç Derneği, ÖHD, TUHAD-DER yöneticileri de açıklamaya katıldı. 

BES Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, üniversite öğrencileri ve aileleriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Dündar, "Kampüs kapısına kelepçe vurulması ve öğrenci evlerine yönelik polis baskınlarıyla başlayan iktidar baskısı, öğrencilerin kampüste düzenledikleri bir sergide yer alan görselin iktidar mensupları tarafından 'İslam'a hakaret' olarak hedef gösterilmesiyle yeni bir boyut kazandı. Asıl sorun kamuoyuna sunulduğu gibi kutsala yapılan bir saygısızlık değildir. Asıl sorun, düşünce ve ifade özgürlüğünü sadece kendileri için bir özgürlük sanan siyasi iktidar temsilcilerinin, demokrasiden, demokratik tartışma kültüründen ve üniversite fikrinden bihaber olmalarıdır" dedi.

HATAY
Eğitim-Sen Hatay Şubesi, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerin gözaltına alınıp tutuklanmasını kınadı. "Kumpasçıların, haksızlıkların, tehditlerin ve nefret söylemlerinin karşısında diz çökmeyen gençlerimizin yanındayız" diyen Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmalarını istedi.

Herkesi öğrencilerin direnişlerini sahiplenme çağrısı yapan Tıraş, "Ancak, ortada bir suç vardır! Bu suç, LGBTİ+ bireylerin temel hak ve özgürlüklerini yok sayan ve yaşam haklarını tehdit edenlerin; laikliği ortadan kaldırarak, İslam dininin değerlerini her türlü siyasal, ekonomik ve kültürel zulme ortak edenlerin; üniversiteli gençlerin demokratik taleplerini şiddetle bastıranların ve Anayasal güvence altında olan üniversitelerin kurumsal özerkliğini ortadan kaldıranların suçudur" dedi.