4 Ekim 2024 Cuma

Boğaziçi direnişinde Saray talimatlı tutuklama ve ev hapsi kararları

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tutuklanması ve kayyum rektöre karşı 1 Şubat'ta başlayan ve devam eden eylemlerde 2 kişi tutuklandı, 21 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi. Avukat Uçar, 2911 sayılı yasaya dayandırılan tutuklama ve ev hapsi kararlarının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi'nde bir ayı aşkındır süren kayyum rektör protestolarında şu ana kadar 4 kişi tutuklandı, 21 kişi hakkında ise ev hapsi kararı verildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 2 kişinin Kabe figürünü yere attıkları gerekçesiyle "dini değerleri aşağılamak" iddiasıyla tutuklanmasının ardından 1 Şubat günü sokak eylemleri kitlesel, yaygın ve militan bir şekilde devam etti.

Polisin Boğaziçi başta olmak üzere eylemlere şiddetli saldırısında yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar hakkında 2911 Sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Muhalefet etmek" iddiasıyla soruşturma yürütüldü. Tutuklama gerekçesi yapılamayacak bu maddede yetki aşımı yapan hakimler 2 kişiyi tutukladı, 21 kişi hakkında tutuklama tedbirinin benzeri olan ev hapsi kararı verdi.

23 kişinin özgürlüğünün kısıtlandığı, tutuklama ve ev hapsi kararı verilmesi aslolarak polisin arşiv araştırmasına dayandırılıyor. İstanbul Adliyesi ve Anadolu Adliyesi savcıları polisin yönlendirmesi ile gözaltına alınanların daha önce benzer şekilde eylemlere katılıp katılmadığını inceleyerek, "eylem yoğunluğu" gerekçesiyle tutuklama ya da ev hapsi talebiyle hakimliğe sevk etti.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, 1 Şubat günü yapılan Boğaziçi Üniversitesi eylemi ve 2 Şubat günü Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınanlardan 2'si hakkında tutuklama, 21 kişi hakkında ise ev hapsi kararı verildiğini hatırlattı. 2911 sayılı yasadan tutuklama ya da benzer bir tedbir olan ev hapsi kararı verilemeyeceğine dikkat çeken Uçar, bu kararların hukuksuz olduğuna işaret etti.

EYLEM YOĞUNLUĞU EV HAPSİNE GEREKÇE
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında 2 Şubat günü verilen ev hapsi kararının, daha önce çeşitli eylemlerde gözaltına alınmaları ya da haklarında bu kapsamda dava açılmış olmasına dayandırıldığını söyleyen Uçar, savcı ve hakimin suç maddesine değil arşiv kaydına göre tedbir uyguladığını vurguladı.

İKİ MAHKEMEDEN İKİ FARKLI KARAR
Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü önünde gözaltına alınarak önceki gün adliyeye çıkarılanlar hakkında savcının tutuklama ve ev hapsi talebinde bulunduğunu hatırlatan Uçar, bu talebin, "Konutu terk etmemek şeklinde adli kontrol tedbiri uygulaması talebinin bu aşamada şüpheliler açısından orantılı ve ölçülü olmayacağı, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Adli Kontrol Tedbirlerinin uygulanması açısından yerleşik içtihatlarına" aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildiğini hatırlattı.

Avukat Uçar, iki ayrı mahkemenin aynı suçlamayla ilgili iki ayrı karar verdiğine dikkat çekerek, ESP ve SGDF üyelerinin de bulunduğu 10 kişi hakkında ev hapsi kararının, "eylem yoğunlukları"na dayandırıldığını kaydetti.

Yasa maddesinin kişiler üzerinden farklı kararlar verilmesine açık olmadığına işaret eden Uçar, "10 kişi ile ilgili daha önce benzer eylemlere katıldıkları ya da benzer dava ya da soruşturmaları olduğu için ev hapsi kararı verildi. Yani arşiv kaydına dayanıyor" diye konuştu.

Savcının ev hapsi talebinin ardından hakim karşısına çıkmadan karar verilmesinin de usule uygun olmadığını kaydeden Uçar, "Savcı ev hapsi kararıyla sevk ettiğinde hakim duruşmalı görmeliydi. Savcı talep etti ama hakim avukatları da müvekkilleri de dinlemedi" dedi.

Avukat Uçar, ev hapsi kararının insanların demokrat haklarını kullanarak eylemlere katılımını engelleme amacı taşıdığına da işaret etti.

EYLEMCİLERİ EVE KAPATMAK SOKAKLARI BOŞALTAMADI
Boğaziçi direnişini sönümlendirme amacı taşıyan polis şiddeti ve ev hapsi kararları, sokağa çıkışları engellemedi. 2 Şubat günü Kadıköy'de binlerce kişinin katılımıyla eylem yapıldı. Polis şiddetinin yaşandığı eylemde 23 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 23 kişi dün Anadolu Adliyesi'ne çıkarıldı. Savcı ifadelerinin ardından 10 kişi tutuklama, 9 kişi ev hapsi, 4 kişi adli kontrolle serbest bırakılması talebiyle hakimliğe sevk edildi. Tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 10 kişiden 2'si tutuklanırken, 2 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi. 2 Şubat günü yapılan Kadıköy eylemine katıldıkları gerekçesiyle 11 kişi hakkında ev hapsi kararı verilmiş oldu.

Savcı ve hakim gözaltına alınanların Kadıköy'de katıldıkları eylemle ilgili soruların yanı sıra, daha önce katıldıkları eylemleri soruşturma konusu yapmaya çalıştı.

Suruç gazisi Koray Türkay'ın arşiv kaydının incelenmesi sonucu tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildiği öğrenildi. Hakimlik sorgusunda benzer sorular sorulmasına tepki gösteren Türkay'ın avukatları, "Ceza yargılamasında suçta ve cezada şahsilik ilkesi vardır. İlk olarak ifadesi alınıp serbest bırakılacakken arşiv kaydına bakılıp tutuklamaya sevk edildi. Dosya kapsamında değerlendirme yapılması gerekir. 8 yıl önce yargılandığı dosya üzerinde müvekkili yargılayamazsınız" dedi.

Avukatlar, adli kontrol, ev hapsi gibi kişinin özgürlüğünü sınırlandıran tedbirlerin, tutuklamanın var olduğu koşullarda uygulanabileceğine dikkat çekerek, verilen kararların keyfi olduğunu vurguladı.