25 Kasım 2024 Pazartesi

BM'nin tartışmalı Göçmen Paktı kabul edildi

Fas'ın Marakeş kentinde bir araya gelen Birleşmiş Milletler'e üye 164 ülke, BM'nin küresel ölçekte ilk göç anlaşması olarak kabul edilen Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Paktı kabul etti. Aralarında ABD ve Bulgaristan'ın da bulunduğu bazı ülkeler anlaşmayı reddetti.
Birleşmiş Milletler'in bir çok ülkenin imzalamayı reddettiği Göçmen Paktı, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen toplantıda kabul edildi.
 
Marakeş'teki toplantıya 150'yi aşkın ülkenin temsilcileri katıldı. BM öncülüğündeki göçmenliğe ilişkin Küresel Pakt, milliyetçiler ve göçmen karşıtlarının tepkileri arasında kabul edildi.
 
BM'nin Marakeş'te yayınladığı bilgiler göre Göçmen Paktı, "güvenli, komutlu ve düzenli bir göç" için uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
 
Marakeş'teki toplantı, resmi sürecin basit bir aşaması olarak değerlendiriliyor. Nihai onaylamanın 19 Aralık günü New York'taki BM Genel Kurulu'nda yapılması gerekiyor.
 
Ancak Göçmen Paktı tartışılmaya devam ediyor. 15 dolayında ülke anlaşmadan çekildi veya kararlarını dondurdu.
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, göçe ilişkin "Korkuya ve sahte anlatımlara kapılmamalıyız" dedi. Guterres, bu anlaşmaya ilişkin çok sayıda "yalan" söylendiği tepkisinde bulundu.
 
BM'nin göçmenliğe ilişkin özel temsilcisi Louise Arbour, "Pakt ve Pakt'ın söylediklerine ilişkin bu kadar dezenformasyonun olması şaşırtıcı. Pakt, hiçbir şekilde göç etme hakkı oluşturmuyor, devletlere hiçbir zorunluluk dayatmıyor" diye ekledi.
 
Bağlayıcı olmayan bu pakt, insan hakları ve çocukların savunulması, ulusal egemenliğin tanınması prensiplerini sıralarken, ülkelere göç karşısında yardım önerilerinde bulunuyor. Bunlar, bilgi ve uzmanlık paylaşımı, göçmenlerin entegrasyonu gibi alanları kapsıyor. Pakt ayrıca keyfi tutuklamaları yasaklarken, göçmenlerin tutuklanmasına son çare olarak izin veriyor.
 
İnsan hakları savunucuları bu metni yetersiz buluyor. Özellikle göçmenlerin insani yardıma ve temel hizmetlere erişim ile göçmen işçilerin haklarının yetersiz oluşuna dikkat çekiliyor.
 
Pakta karşı çıkan milliyetçi refleksler ise bu metni kontrolsüz göç akışının cesaretlendirilmesi olarak görüyor. ABD, Aralık 2017'de metnin yazımından çekildiğini açıklamıştı. Mevcut durumda dokuz ülke, 13 Temmuz'da New York'ta anlaşmayı onayladıktan sonra çekildi. Bunlar Avusturya, Avustralya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Polonya ve Slovakya olarak dikkat çekiyor. Yedi ülke ise daha fazla iç istişare istedi: Belçika, Bulgaristan, Estonya, İsrail, İtalya, Slovenya ve İsviçre.
 
Dünya genelinde mevcut durumda 258 milyon göçmen ve hareket halindeki insan bulunuyor. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 3.4'üne denk geliyor.