21 Eylül 2024 Cumartesi

BMİS üyeleri MESS önünde yeni yılı kutladı 'direnişe devam' dedi

Birleşik Metal-İş üyeleri, MESS önünde yeni yılı kutladı ve "mücadeleye devam" dedi. İşçiler, faturalarla süsledikleri yılbaşı ağacını da MESS önüne bıraktı.

DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) dayatmalarına ve teklif ettiği sefalet ücretine karşı eylemlerini sürdürüyor. İşçiler, MESS Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı ve yeni yılı kutladı.

Eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci ile ESP üyeleri katıldı. Açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, yeni yıla girerken TİS görüşmesinde grev aşamasına geldiklerini belirtti ve MESS'in işçileri yok sayan tutumunu sürdürdüğünü söyledi.

'YAPTIĞIMIZ İŞ ZOR VE AĞIR'
"Metal işçilerine önerilen bu teklifler vicdansızlıktır" diyen Baltacı, geçinemediklerini ifade etti ve konuşmasına şöyle devam etti: "Kimimiz döküm fabrikalarında binlerce derece sıcakta, kimimiz otomotiv fabrikalarında, beyaz eşya fabrikalarında önümüzden koşarcasına akan bantlarda çalışıyoruz. Yaptığımız iş zor ve ağır. Bu nedenle, çalışırken bazı arkadaşlarımız yaralanıyor, bazı arkadaşlarımızı iş cinayetlerinde yitiriyoruz. Bazılarımız başta bel fıtığı olmak üzere meslek hastalığı ile boğuşuyor."

'PATRONLAR KAR ETMEYE DEVAM ETTİ'
Aldıkları ücretin giderek eridiğinin altını çizen Baltacı, hayat pahalılığına rağmen MESS'in sadece yüzde 6 zam teklifi yaptığını söyledi. Baltacı, "Oysa çalıştığımız fabrikalarda patronlar geçtiğimiz iki yıllık sözleşme dönemi boyunca kar etmeye devam etti" dedi. Baltacı, 2018 yılında Türkiye'nin ilk 1000 şirketi içerisinde yer alan metal şirketlerinin kendileri üstünden toplam 26 milyar lira kat ettiğini hatırlattı.

Patronların işçilere, düşük ücret zammına razı olmalarını dayattığını vurgulayan Baltacı, MESS genel sekreterinin katıldığı bir televizyon programında, grev kararı alınması durumunda Bakanlar Kurulu'nun grevi "erteleyeceğini" sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu'na gideceğini söylediğini hatırlattı.

'HUKUKSUZLUĞA İZİN VERMEYECEĞİZ'
MESS'in gücünü hangi hükumet kaynaklarından aldığını soran Baltacı, "Metal işçileri daha grev kararı almadan grev hakkı engellenmeye çalışılıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce mahkum edilen bu hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. Metal işçileri insanca yaşayacak" diye vurguladı.

İşçiler, açıklamanın ardından, üzerinde "grev" yazan pastayı kestiler ve faturalarla süsledikleri yılbaşı ağacını da MESS Genel Merkezi'nin kapısına bıraktılar.