22 Eylül 2024 Pazar

BMGK Zaxo katliamına ilişkin toplandı

BMGK, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Zaxo katliamına ilişkin toplandı. Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini 22 bin 700'den fazla ihlal ettiği ve Irak'ın Türkiye'nin yalanlamasına rağmen saldırıyı PKK'nin değil Türkiye'nin gerçekleştirdiğini kaydettiği belirtildi. Toplantıda, Irak'ın tüm Türk kuvvetlerinin geri çekilmesini istediği de aktarıldı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 9 sivilin hayatını kaybettiği, 33 sivilin yaralandığı Zaxo katliamına dair, Irak'ın talebiyle 26 Temmuz'da toplandı. Toplantıda BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, 20 Temmuz tarihli saldırıyla ilgili bilgi paylaştı. Hennis-Plasschaert, "Irak, Türkiye'nin güçlerini tüm Irak topraklarından çekmesini talep ediyor ve soruşturma çağrısında bulunuyor" dedi.

Hennis-Plasschaert, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin saldırının "PKK terör örgütü tarafından yapıldığını" açıkladığını, fakat PKK'nin "20 Temmuz'da bölgede bulunduğunu inkar eden ve saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutan bir açıklama yaptığına" dikkat çekti. Ayrıca Irak'ın da saldırıyı Türkiye güçlerine bağladığını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı'nın paylaştığı "2018'den bu yana Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini 22 bin 700'den fazla defa ihlal ettiği, bakanlığın 2018'den beri Türkiye'ye 296 protesto notası verdiği" bilgileri de aktarıldı.

BM Daimi Temsilcisi, Irak'ın taleplerini şöyle sıraladı: "Parlamento Güvenlik ve Savunma Komisyonu, PKK unsurlarının Irak'tan çıkarılmasını, tüm Türk kuvvetlerinin geri çekilmesini, Türkiye sınırında federal güçlerin yeniden konuşlandırılmasını, varsa Türkiye ile güvenlik anlaşmalarının iptal edilmesini" tavsiye etti ve askeri yetenekleri geliştirmek için savunma bütçesinin gözden geçirilmesini talep etti.