19 Eylül 2024 Perşembe

BM'den Türkiye'de işkence açıklaması

BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, kendilerine, "Türkiye'de sorgulama sırasında dayak, elektroşok, soğuk suya batırma, uykudan mahrum bırakma, hakaret ve cinsel saldırı gibi yöntemlerin kullanıldığı iddiası yer alan raporlar ulaştığını belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer Türkiye'deki sorgulama yöntemleriyle ilgili ellerine bazı raporlar ulaştığını açıkladı.
 
Deutsche Welle Türkçe'nin Alman haber ajansı dpa'dan aktardığına göre, Melzer, dün Cenevre'de açıklamalarda bulundu. Melzer, bu raporlarda, "Türkiye'de sorgulama sırasında dayak, elektroşok, soğuk suya batırma, uykudan mahrum bırakma, hakaret ve cinsel saldırı" gibi yöntemlerin kullanıldığı iddialarının yer aldığını söyledi.
 
İŞKENCE OHAL'DEN DOLAYI SORUŞTURULMUYOR
 
Melzer, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'de işkence ve kötü muamelenin yaygın bir şekilde uygulandığı izlenimi edindiklerini söyledi. Raporlara göre bu "gaddar sorgulama yöntemleriyle" kişilerin itirafa zorlanmasının ya da başka insanlara iftira atmalarını sağlamanın amaçlandığını kaydeden Melzer, Türkiye'de savcıların işkence suçlamalarını OHAL'den ötürü soruşturmadığını da sözlerine ekledi.
 
Melzer, OHAL durumunda olunsa dahi kimseye işkence yapılamayacağını ve kimsenin kötü muameleye maruz bırakılamayacağını vurguladı.
 
BM İşkence Raportörü Melzer, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen ardından Türkiye'de yaptığı incelemelerden sonra işkence ve kötü muamelenin yaygın bir şekilde uygulandığı izlenimi edindiklerini açıklamıştı.