21 Eylül 2024 Cumartesi

BM: Suriye'de kolera salgını yayılıyor

Suriye'de deprem sonrası kolera salgını nedeniyle 22 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 500 kişiye yapılan test sonucunda yarısında kolera tanısı konulduğu duyuruldu.

Suriye'de meydana gelen depremin ardından binlerce ev yerel bir olurken, Şam hükümetinin Sağlık Bakanı Hesen El Habaş, bin 414 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 357 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Özerk Yönetim Sağlık Kurulu ise Kuzey ve Doğu Suriye'de altı kişinin hayatını kaybettiğini, 57 kişinin ise yaralandığını duyurmuştu.

Bulaşıcı hastalıklara dikkat çekilen bölgede kolera salgını nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti. Bölgedeki yetkililer salgının nedenini, depremden dolayı içme suyu ve kanalizasyon alt yapısında meydana gelen hasardan olduğunu duyurdu. Yetkililer ayrıca 568 vakanın daha olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) ülkede 35 binden fazla şüpheli vaka bildirildiğini, ortalama olarak sadece 2 bin 500 kişiye test yapıldığını ve bunların yaklaşık yarısına kolera tanısı konulduğunu belirtti.

Geçen kasım ayında UNICEF, Suriye'deki kolera salgınının kötüleştiğini, yerel yönetimlerin klor tabletleri ve aşılarla salgını durdurmakta güçlük çektiğini bildirmişti.

Yine aynı dönemde Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) salgının küresel çapta yeniden yükselişe geçtiğini, bununla birlikte kolera aşısı stokunun halihazırda "boş ya da son derece yetersiz" olduğu uyarısında bulunmuştu. WHO, bu durumun başlıca sebebinin kolera aşısının genelde yoksul ülkelere satılması ve Covid aşılarına oranla elde edilen gelirin düşük olmasına bağlamış, birçok laboratuvarın kolera aşısı üretimini durdurduğunu belirtmişti.

BM'ye bağlı sağlık ajansı, 2022'de dünya çapında kolera salgınını bildiren yaklaşık 30 ülke olduğunu ve bunun da normal bir yıla göre yaklaşık üçte bir oranında daha yüksek bir seviye anlamına geldiğini ifade etti.