20 Eylül 2024 Cuma

BM: İsrail hapishanelerindeki Filistinliler işkence görüyor

Siyonist İsrail askerlerinin Filistinli bir tutsağa dönük toplu tecavüz işkencesine tepkiler sürerken, Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapor İsrail hapishanelerindeki korkunç işkenceleri yeniden gözler önüne serdi.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırıları sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi'nin yayınladığı raporda, 7 Ekim 2023'ten bu yana siyonist İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan Filistinlilerin "waterboarding, uykudan mahrum bırakma, elektrik şoku, köpek salma ve diğer işkence biçimleriyle karşı karşıya kaldıkları" açıklandı.

Yakın zamanda Sde Teiman hapishanesinde Filistinli bir tutsağa toplu tecavüz işkencesinde bulunan 10 İsrailli asker gözaltına alınmış, siyonist yerleşimciler ise İsrailli askerlerin "görevini yaptığını" ve Filistinlilere "tecavüz etmenin bir hak olduğunu" savunarak hapishaneyi basmıştı.

Raporda, İsrail hapishanelerinde haziran sonu itibariyle 9 bin 400 "güvenlik tutsağı" bulunduğu ve bazılarının avukatlara erişim ya da yasal haklarına saygı olmaksızın gizlice tutulduğu belirtildi.

Eski tutsaklar ve diğer kaynaklarla yapılan görüşmelere dayanan raporun özetinde, aralarında erkek, kadın, çocuk, gazeteci ve insan hakları savunucularının da bulunduğu tutsakların sayısının "şaşırtıcı" olduğu belirtilerek, bu tür uygulamaların keyfi tutuklamalara ilişkin endişeleri arttırdığı ifade edildi.

BM İnsan Hakları Şefi Volker Türk yaptığı açıklamada, "Ofisim ve diğer kuruluşlar tarafından toplanan tanıklıklar, uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukukun açıkça ihlal edildiği diğer eylemlerin yanı sıra, waterboarding ve tutukluların üzerine köpek salınması gibi bir dizi korkunç eyleme işaret ediyor" dedi.

'BİRÇOK TUTSAĞIN AKIBETİ BİLİNMİYOR'
BM raporunda ayrıca tutsakların Gazze, İsrail ve Batı Şeria'dan alındığı, İsrail'in birçoğunun akıbeti ya da nerede olduğu konusunda bilgi vermediği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin tutukluların tutulduğu tesislere erişimine izin verilmediği belirtiliyor.

Raporda işkence yöntemlerine dair şu bilgiler verildi: "Gözaltına alınanlar kafes benzeri tesislerde tutulduklarını, uzun süreler boyunca çırılçıplak soyulduklarını ve sadece çocuk bezi giydiklerini söylediler. İfadelerinde uzun süre gözlerinin bağlandığını, yiyecek, uyku ve sudan mahrum bırakıldıklarını, elektrik şokuna maruz bırakıldıklarını ve sigarayla yakıldıklarını anlattılar. Bazı tutuklular üzerlerine köpek salındığını, diğerleri ise waterboarding'e maruz kaldıklarını ya da ellerinin bağlanarak tavana asıldıklarını söyledi. Bazı kadın ve erkekler de cinsel ve cinsiyete dayalı şiddetten bahsetti."