22 Eylül 2024 Pazar

BK Başbakanı Johnson istifa etti

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, çok sayıda milletvekilinin kendisine dönük istifa çağrısı sonrası, bugün yaptığı açıklamayla başbakanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, bugün başkent Londra'da bulunan Başbakanlık Ofisi önünde yaptığı basın açıklamasıyla istifa ettiğini duyurdu.

Johnson'un Genel Başkanı olduğu Muhafazakar Parti'de Parlamento Grup Başkanvekili Chris Pincher'ın faili olduğu taciz olaylarının ortaya çıkması sonrası, bir haftada 50'yi aşkın milletvekili istifa etti. İstifa edenler arasında Maliye Bakanı Rishi Sunak, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ve Sağlık Bakanı Sajid Javid de yer alırken, Muhafazakar Parti tacizci Chris Pincher hakkında başlatılan soruşturma sonucunda Pincher'ın partiden ihraç edilmeyeceğini açıkladı.

Daha sonra çeşitli haber kaynakları Boris Johnson'ın bu taciz olaylarından uzun yıllardır haberdar olduğunu ortaya çıkardı. Durumu itiraf eden Johnson, "pişman" olduğunu öne sürdü.

Johnson'ın açıklamalarına tepki gösteren çok sayıda vekil art arda istifa etmeye başladı ve Boris Johnson'a da istifa etmesi çağrısında bulundu. Johnson, daha önceki demeçlerinde "koltuğunu bırakmayacağını" savunmuştu ancak tepkiler üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Öte yandan Johnson, istifa etmesiyle sonuçlanan suçları için özür dilemedi ve yeni bir kabine atanana kadar görevinin başında kalmaya devam edeceğini belirtti. Çok sayıda hükümet yetkilisi ve halk ise Johnson'ın derhal görevi bırakmasını ve Başbakan Yardımcısı Dominic Raab'ın geçici olarak başa gelmesini istiyor.

Boris Johnson partisinde yaşanan taciz olaylarından önce de mültecileri Rwanda'ya geri gönderme planı ve Covid-19 önlemlerinin en üst düzeyde uygulandığı dönemde kendi ofisinde pek çok etkinlik düzenlediğinin ortaya çıkmasıyla da yoğun eleştiriye tutulmuş, istifa etmesi istenmişti.