25 Kasım 2024 Pazartesi

'Biz kadınlar yaşamın her alanında adalet talep ediyoruz'

İHD İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım vesilesiyle hasta kadın tutsaklar için adalet istedi ve kadına yönelik şiddete karşı yaşamın her alanında mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bu hafta hasta tutsaklar için Konak eski Sümerbank önünde düzenlenen basın açıklamasını kadın hasta tutsaklara adadı. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Cemile Karakaya okudu.

25 Kasım'ın Dominik Cumhuriyeti'nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden ve katledilen Mirabel kardeşlerin anısına ilan edildiğini hatırlatan Karakaya, "Mirabel kız kardeşlerin anısı, özgürlük ve insan hakları için verdikleri mücadele, dünyada ve ülkemizde de insan hakları savunucuları ve kadın hareketleri için bir sembol haline gelmiştir" dedi.

Kadınların evde, işyerinde ve yaşamın her alanında şiddetin farklı biçimlerine maruz kalmaya devam ettiğini kaydeden Karakaya, dünyada ve Türkiye'de her gün kadınların katledildiğini, insan ticaretinin nesnesi haline getirildiğini, taciz ve tecavüze uğradığını, intihara sürüklendiğini dile getirdi. Haberlere yansıyan olayların kadına yönelik şiddetin sadece bir kısmını içerdiğine dikkat çeken Karakaya, "Aile içi şiddet konusunda izlenebilen istatistiksel rakamların düşüklüğüne rağmen Türkiye sıralamanın en üstlerinde yer alıyor. Kamusal alanda yaşanan şiddeti ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar ve bu çalışmaları yapanlar da şiddete maruz kalıyorlar bizim ülkemizde" dedi.

İHD olarak eşitliği savunduklarının altını çizen Karakaya, kadına yönelik şiddetin görünmeyen yüzünün hapishanelerde yaşandığını vurguladı. "Koğuşlarda kapasitenin çok üstünde doluluk olduğunu, kötü muamele ve işkencenin arttığını, nedeni bilinmeyen, adına intihar denilen şüpheli ölümlerin olduğunu, çıplak aranma dayatmasında bulunulduğunu biliyoruz" diyen Karakaya, hasta tutsakların yaşadığı hak ihlallerinin ise daha da derinlikli olduğunu belirtti.

Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kalan hasta kadın tutsakların durumuna da dikkat çeken Karakaya, şöyle devam etti: "Biz kadınlar sadece bir yerde değil, yaşamın her alanında, sadece bir gün değil her gün, her an için adalet talep ediyoruz. Ve diyoruz ki bu mücadelede kadınlar kazanacak, eril zihniyet yok olacaktır. Kadının hayatın her alanında yaşadığı bu ihlal ve şiddet yalnızca bir sistem sorunu değildir, aynı zamanda toplumsal yıkımın başlangıcıdır. Kadına şiddeti normalleştiren bu kirli zihniyet ile mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."

Eylem sloganlarla son buldu.