20 Eylül 2024 Cuma

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen serbest bırakıldı

Özak Tekstil'de direnişi sürdüren işçiler jandarma bir kez daha saldırırken, 11 Aralık'ta gerçekleşen jandarma saldırısında gözaltına alınan ve gözaltı süresi uzatılan BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen hakkında savcılık tutuklama talebinde bulundu. Mahkemeye çıkarılan Türkmen ifade işleminin ardından serbest bırakıldı.

Urfa'da sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları talebiyle direnişlerini sürdüren Özak Tekstil işçileri bugün bir kez daha gözaltına alındı. İşçilerin yanında olan Emek Partisi (EMEP) milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan da jandarmanın tazyikli suyla müdahalesine maruz kaldı. Bugün gözaltına alınan 19 kişi ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı. Öte yandan önceki gün Özak işçileriyle beraber gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

11 Aralık'ta gerçekleşen jandarma saldırısında Özak Tekstil işçileriyle beraber BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticileri Çayan Dursun, Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek de gözaltına alınmıştı.

SENDİKA BAŞKANI TÜRKMEN'E TUTUKLAMA TALEBİ
Gözaltı süreleri kanunsuz bir şekilde uzatılan Mehmet Türkmen ve sendika yöneticilerinin, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "eylemlerde ısrar ederek kolluk kuvvetlerine direnme" gerekçesiyle ifadeleri alındı.

Evrensel'in haberine göre Türkmen'in avukatı Tugay Bek, "Sendika genel başkanı sıfatıyla müvekkilim katıldığı tüm eylem ve etkinlikte anayasa ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve kanunlara güvence altında olduğunu düşündüğümüzde düşünce ifade ve gösteri hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerekir. 11 12.2023 tarihinde gerçekleşen yakalama ve gözaltı işlemi haksız ve hukuka aykırıdır. Yasal dayanaktan yoksundur. Bu sebeple müvekkilimin derhal salıverilmesini talep ediyorum" dedi. 

Daha sonra savcı ifade almadan Mehmet Türkmen için tutuklama diğer 7 kişi için yurt dışı çıkış yasağı talep ederek mahkemeye sevk etti. Mahkeme çıkarılan Türkmen, adlı kontrol şartıyla serbest bırakıldı.