22 Eylül 2024 Pazar

Birtek-Sen: Asgari ücret en az 15 bin TL olmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları sürerken, işçiler taleplerini dile getirmek için eylemlerine devam ediyor. Antep'te eylem yapan Birtek-Sen üyeleri, asgari ücretin en az 15 bin TL olmasını istedi.

Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (Birtek-Sen) üyesi işçiler, Antep Balıklı Park'ta eylem yaptı, asgari ücretin en az 15 bin TL'ye yükseltilmesini istedi.

"Ekmeğin için birleş. Asgari ücret 15.000 TL olsun. Kıdem tazminatı güvence altına alınsın. Banka promosyonları işçilerin hakkıdır, hakkımızı verin. İşsizlik Fonu patronlara aktarılmasın" yazılı pankart açılan eylemde, taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.

Basın açıklaması metnini okuyan Birtek-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "İnsanca yaşanacak bir ücret için, haklarımız için, ekmeğimiz için birleşelim" çağrısında bulundu.

'TÜRK-İŞ HÜKÜMET VE PATRONLARA UŞAKLIK YAPIYOR'
2023 Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için görüşmelerin sürdüğünü ve Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısını 20 Aralık günü gerçekleştireceğini hatırlatan Türkmen, "Eğer patronların ve hükümetin insafına kalırsa, işçilerden ve sendikalardan güçlü bir itiraz, kitlesel ve birleşik bir mücadele yükselmezse, yine her zaman olduğu gibi sermaye hükümeti ve patronların uygun gördüğü, Türk-İş'in de konu mankeni olarak masada onay verdiği ve bir kez daha milyonlarca işçiyi açlık ve sefalet koşullarında yaşamaya mahkum eden bir zam oranı belirlenecek" dedi.

Komisyonda sözde işçilerin temsilen yer alan Türk-İş'in Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücretin 7 bin 785 TL olması önerisini hatırlatan Türkmen, "Sadece patronlar ve hükümetin değil, Türk-İş şahsında sendikal bürokrasinin de işçilere bu insanlık dışı açlık ve sefalet koşullarını reva gördüğünü bir kez daha göstermiştir. Yani kısacası, yüzde 60'ı asgari ücretle çalışan ve tamamına yakınının asgari ücrete gelecek zamdan doğrudan etkileneceği, 15 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret zammı, yine işçilere rağmen, milyonlarca işçinin taleplerini dikkate almadan belirlenecek. Kim tarafından? Patronlar, patronların hizmetinde olan hükümet ve ikisine de uşaklık eden tuzu kuru sendika bürokratları tarafından" diye konuştu.

'ONBİNLERCE İŞÇİ İŞTEN ATILDI'
Son birkaç ayda başta tekstil sektörü olmak üzere onbinlerce işçinin işten atıldığını, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının gasp edilerek işsizlik fonundan yararlanamayacak şekilde atıldığını hatırlatan Türkmen, "Elektrikten suya, doğalgazdan kömüre, akaryakıttan gıdaya, giyimden ulaşıma, iğneden ipliğe her şeye gelen zamlar işçilerin belini büktü. Asgari ücret, temmuz ayında yapılan zamla 5 bin 500 TL'ye yükseldi ancak Kasım ayında açlık sınırı 8 bin 657 TL, yoksulluk sınırı 25 bin 422 TL'ye yükseldi. 2023'ü işçiler, aldığı ücretlerin önemli kısmının vergilere gittiği, bir yıllık gerçek enflasyonun yüzde 200'e dayandığı, işsizlik fonunun patronlar tarafından yağmalanmaya devam ettiği, tazminatsız işten atmaların hızla arttığı koşullarda karşılıyor" dedi. 

Tekstil patronlarının pandemi döneminin ilk 2-3 ayı hariç her ay ihracat ve büyüme rekorları kırdığını söyleyen Türkmen, iktidarın patronlara sınırsız teşvik, vergi muafiyeti ve kredi desteği sunduğunu belirtti. Patronların salgın koşullarını da fırsata çevirerek işçilerin haklarını gasp ettiğini, azgın bir sömürü uyguladığını vurgulayan Türkmen, her fırsatta işçilere "aynı gemideyiz", "biz bir aileyiz", "hep birlikte büyüyeceğiz" yalanına sarılan patronların karlarından işçilere tek kuşu vermediğini söyledi.

Türkmen, patronların işçileri işten atmakla yetinmediğini, üç kuruş ödedikleri kıdem ve ihbar tazminatlarına göz diktiğini, işçilere verilmeyen işsizlik fonunun patronlar tarafından yağmalandığını söyleyerek, sendika olarak başlattıkları "Ekmeğin için birleş" kampanyası hakkında bilgi verdi.

Tekirdağ/Çorlu, Urfa, Malatya, Adana ve Antep'te tekstil işçilileriyle toplantılar düzenlediklerini bilgisini veren Türkmen, düzenledikleri toplantılar ve 500'e yakın işçiyle yaptıkları anketin sonucunda asgari ücretin en az 15 bin TL olmasını istediklerini aktardı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda telaffuz edilen rakamların milyonlarca işçi ve emekçinin açlık ve sefalet ücretine mahkum edileceğini gösterdiğini söyleyen Türkmen, Hazine Bakanının, işçi, memur ve emeklilere yapılacak zam konusunda "fakir fukaraya yardım etmek bereket getirir" sözlerini hatırlatarak, milyonlarca işçi ve emekçiye dilenci muamelesi yaptığını vurguladı.

İŞÇİLERE MÜCADELE ÇAĞRISI
Türkmen, milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesinin iktidar ve patronların insafına bırakılmasının gerçek bir sorun olduğuna dikkat çekti, "Ekmeğimizi, haklarımızı ve  kaderimizi sadece hükümetin ve patronların insafına değil, bu tuzu kuru sarı sendikacılara, bu bürokrat sendika ağalarına da bırakmamalıyız. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. Kaderimizi kendi ellerimize almalıyız. Sendikalı sendikasız bütün işçiler, birleşmeli, taleplerimiz için mücadele etmeliyiz" dedi. Türkmen, işçilere asgari ücretin en az 15 bin TL olması, kıdem ve ihbar tazminatı gasbının ortadan kaldırılması, işten atmaların yasaklanması, işsizlik fonunun patronlara aktarılmasına son verilmesi, banka promosyonlarının işçilere verilmesi talepleri etrafından mücadele etme çağrısında bulundu.