4 Ekim 2024 Cuma

'Birleşik mücadelemiz kazanacak'

HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 36'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Duruşma öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında birleşik mücadele vurgusu yapıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun 3,5 aylık tutukluluğun ardından bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Şenoğlu'nun İstanbul 36'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşması öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı. "Herkes için adalet siyasi soykırım operasyonlarına son" pankartının açıldığı açıklamada ilk olarak HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu konuştu. HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun hukuksuz bir şekilde aylardır tutuklu olduğunu hatırlatan Uğurlu, "Ama biz bu hukuksuzluğa son vereceğiz. HDP ve HDK'yi kapatma ve tehditlerle mücadelesini engellemeye çalışıyorlar" dedi.

'HAKLI OLAN BİZİZ'
HDK'nin halkların, emekçilerin, kadınların, yoksulların tahayyülü olan yeni yaşamı kurmak için mücadele ettiğini, örgütlendiğini kaydeden Uğurlu, "İktidar kolluk güçleriyle, gözaltılarla, tehditlerle, kaçırmalarla toplumu sindirmeye çalışıyor. Gökhan Güneş bunun en yakın örneği" diye konuştu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in kadınlara örnek olan kesintisiz mücadelesi nedeniyle tutuklandığına işaret eden Uğurlu, "Leyla Güven tutuklanırken hem iktidara hem de tüm topluma mesajını vermiştir. 'İçeride ya da dışarıda nerede olursa olsun siyaset yapmaya devam edeceğim' demiştir. 'Örgütlenmeye, direnmeye devam edeceğim' demiştir. İktidar şunu bilsin ki biz itaat etmedik, etmeyeceğiz. Ta ki bu topraklara barışı, özgürlüğü, adaleti getirinceye kadar direnmeye, örgütlenmeye devam edeceğiz. Haklı olan biziz. Örgütlü bir toplumun örgütlü bir halkın karşısında hiçbir güç duramaz" dedi.

'HDK'NİN MÜCADELESİNİ GERİLETEMEYECEKSİNİZ'
HDK önceki dönem Eşsözcüsü ve HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de dünyanın en büyük adalet sarayı diye ilan edilen adliyede adalet dağıtılmadığına işaret ederek, adalet sarayları önünde demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik için direnişin büyüdüğünü söyledi. Tarihte çok sayıda zalim, zorba gördüklerini kaydeden Koçyiğit, "Ama tarih onlara karşı mücadele edenlerin tarihidir ve her zaman böyle yazıldı. Bugün iktidarda kalmak, yandaşları beslemek için, rantı talanı devam ettirmek için mücadele edenlere, direnenlere saldıranlar, direnenleri gündüz gözü sokak ortasında kaçırıp alıkoyanlar, onları cezaevlerine kapatanlar, cezaevlerinde tecrit içinde tecrit uygulayanlar şunu bilmelidirler. Bizler asla teslim olmadık, teslim olmayacağız. Dün de direndik, bugün de direniyoruz, yarın da direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun tutukluluğuna son verilmesi gerektiğini belirten Koçyiğit şunları söyledi: "Türkiye'de ezilen halkların lehine tarihin akışını değiştiren biricik örgütümüz, birleşik mücadele örgütümüz olan Halkların Demokratik Kongresi'nin eş sözcüsünü rehin almış olmanız onu ve onun mücadelesini, HDK mücadelesini asla geriletmeyecektir."

BİRLEŞİK MÜCADELE İLE FAŞİZMİ YENECEĞİZ
Eylemde ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de bir konuşma yaptı. Tümüklü, yaklaşık 5 gündür başta İstanbul'da olmak üzere bütün kentlerde sokak sokak, meydan meydan, adliye, valilik, emniyet önlerinde Gökhan Güneş'i arayanların bu sabah onu aldığını hatırlattı. Tümüklü, "Bu mutluluk ve gurur verici başarı, aynı zamanda Sedat Şenoğlu'nun özgürlüğü ile taçlandırılacak" dedi.

Gökhan Güneş'i ararken yürüttükleri birleşik mücadelenin gücünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerine dikkat çeken Tümüklü, "Birlikte mücadele ettiğimizde faşizmin itirafçılaştırma, ajanlaştırma, kaybetme saldırısına bariyer örebileceğimizi gördük. Faşizme geri adım attırabileceğimizi gördük. Hepimize bir görev düşüyor, birleşik bir mücadele örgütlemek. Faşizmin HDK'ye, DTK'ya, HDP'ye saldırısı boşuna değil. Bu ülkedeki eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin birleşik zeminini daraltmaya, kararsızlaştırmaya, örgütsüzleştirmeye çalışıyorlar. Leyla Güven'e verilen ceza bunun örneği. Sedat Şenoğlu'nun hiçbir gerekçeye dayanmayan tutuklanması bundan. HDK ve bileşenlerine saldırı bundan" diyerek, birleşik mücadelenin önemine işaret etti.