19 Eylül 2024 Perşembe

Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş Taksim'de anıta çelenk bıraktı

Taksim'e yürümek için Beşiktaş'ta toplanan kitleye polis saldırdı, 35 kişi gözaltına alındı. Saraçhane'den Taksim'e yürümek isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası ile Nakliyat-İş Sendikası'nın da içinde olduğu sendika üyelerine polis izin vermedi. Sendikalar, Saraçhane Parkı'nda miting gerçekleştirdi. Antikapitalist Müslümanlar da Saraçhane'de buluştu. Sendikalar daha sonra Taksim'e girdi. Sendikalar Kazancı Yokuşu karanfil, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
İstanbul'da 1 Mayıs dolayısıyla kent genelinde bazı yollar trafiğe kapatıldı.
 
1 Mayıs'a yasaklanan Taksim Meydanı'na çıkan Tarlabaşı Bulvarı'nı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Halaskargazi ve Cumhuriyet caddeleri ile ara yolları araç trafiğine kapattı.
 
Taksim Meydanı'na gazeteciler de dahil kimse alınmıyor. Meydan çevresinde oluşturulan alanlarda kimlik kontrolü yapılıyor.
 
YÜZLERCE İŞÇİ TAKSİM'E YÜRÜMEK İÇİN SARAÇHANE'DE TOPLANDI
 
Nakliyat-İş, Birleşik Metal-İş, İnşaat-İş, Umut-Sen, DGD-SEN, Gençlik Komiteleri, Mücadele Birliği, Alınteri, Aksaray'daki Nakliyat-İş Sendikası'nın önünde toplandı.
 
Davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
 
Ancak kitlenin önü Saraçhane Parkı'nda kesildi.
 
Kocaeli ve Konya'dan gelen işçiler de Saraçhane'deki işçilere katıldı. İşçiler sık sık "1 Mayıs'ta 1 mayıs alanındayız”, "Direne direne kazanacağız” ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarını attı.
 
Kitle, sloganlarla polisin engelini protesto etti.
 
Ardından sendika başkanları parkta açıklamalar yaptı.
 
Emek ve Adalet Platformu üyeleri de "Tevhid, adalet, özgürlük" yazılı pankart ile Edirnekapı'dan Saraçhane'ye yürüdü. Antikapitalist Müslümanlar da Saraçhane Parkı'nda buluştu. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler anısına gıyabi cenaze namazı kılan kitle, buradan otobüslerle Maltepe'deki mitinge katılmak üzere yola çıktı.
 
Gümüşsuyu'nda arabaları durdurulan sendika üyeleri buradan yürüyerek Taksim Meydanı'na girdi.
 
Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan sendika üyeleri daha sonra Cumhuriyet Anıtı'nın önüne çelenk bırakarak açıklama yaptı.
 
HKP üyeleri de Beşiktaş'ta bir araya geldi. Polis, gruba müdahale ederek gözaltına aldı.