21 Eylül 2024 Cumartesi

Birleşik Metal-İş: Sefalet ücretini asla kabul etmeyeceğiz

Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez TİS Komisyonu, taleplerinin MESS tarafından kabul edilmemesi durumunda çeşitli eylem ve etkinlikler yapacaklarını, grev aşamasında grevlerinin yasaklanması durumunda bunu tanımayacaklarını belirtti.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile patron sendikası MESS arasında sürmekte olan ve 41 fabrikada binlerce işçiyi kapsayan Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 4 Aralık'ta yapılan toplantıda uyuşmazlıkla sonuçlandı ve süreç arabulucu aşamasında.

Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez TİS Komisyonu, MESS'le yapılan görüşmeleri ve gelecek dönem yapılması gereken çalışmaları değerlendirmek amacıyla bugün toplandı. Komisyon, MESS'in uzun yıllardır mücadeleyle kazanılmış ve halen kullanılan hakları geriye götürmeye yönelik tekliflerinin kabul edilemez olduğunun altını çizdiği belirtildi.

Yapılan toplantı sonrası açıklanan Merkez TİS Komisyonu Sonuç Bildirgesi'nde "MESS'in gerek varolan hakların geriye götürülmesi yaklaşımı, gerekse de hiçbir önerimizi kabul etmemesi, işverenlerin toplu sözleşmeyi masada bitirme niyetleri olmadığını göstermektedir" denildi.

MESS'in birinci 6 aylık dönem için yüzde 6,05 oranında ücret zammı teklif ettiği ifade edilen bildirgede, "Bu oran ortalama ücrette ikramiye dahil net 204 TL'dir. MESS, diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önermiştir. MESS'in teklifleri arasında toplu sözleşmenin 2 yıl yerine 3 yıl olması da vardır" diye belirtildi.

MESS'İN TEKLİFİ KABUL EDİLEMEMEZ
Toplantıya katılan işyeri temsilcilerinin, MESS'in teklifinin kabul edilemez olduğunu, MESS'in tekliflerinin metal işçilerini daha kötü çalışma ve daha kötü yaşama koşullarına mahkum edeceği vurgulandı.

Bildirgenin devamında şu ifadelere yer verildi:
"Resmi enflasyon ile işçilerin yaşadığı gerçek enflasyon arasındaki makas giderek açılmaktadır. İşçilerin resmi enflasyona inanmasını beklemek, bu ülkede yaşamamak demektir. Çünkü, hemen her gün bir mal ve hizmete zam yapılmakta, ancak nasılsa TÜİK tarafından açıklanan enflasyon düşmektedir. Hiç kimsenin resmi enflasyon oranlarına inancı kalmamıştır. Dolayısıyla ücret zammı için resmi enflasyonun dikkate alınması söz konusu olamaz.

PATRONLARIN KARLILIKLARI SÜRÜYOR
"Öte yandan, içinde bulunduğumuz dönemde bazı işyerlerinde üretimlerde kısmi sorunlar yaşanmaktaysa da, işverenlerin bir zarar içinde olmadıklarını görüyoruz. İşverenlerin kârlılık oranlarında görece bir düşüş olabilir. Ancak, bu dönemsel ve kısmi sorunlar gerekçe gösterilerek işçilerin düşük ücret zamlarına razı olması beklenemez. Sendikamızın yaptığı çeşitli araştırmalarda işverenlerin karlılıklarının sürdüğü, üretim giderleri içinde işçilik maliyetlerinin giderek düştüğü görülmektedir.

"İşverenlerin ücret ve sosyal haklara yönelik teklifleri metal işçilerinin bugün aldıkları ücretleri, çalışma ve yaşama koşullarını dikkate almayan bir düzeydedir. Oldukça ağır işlerde çalışan metal işçileri için verilen ücret teklifi, metal işçilerine açlık ve yoksulluk koşullarında yaşa ve çalış demektir.

"Bütün değerlerin yaratıcısı olduğu halde, açlık ve yoksulluk sınırlarında yaşamaya mahkum edilen ve ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan işçiler ve emekçiler bu koşulları hak etmiyorlar.

GREV YASAĞINI TANIMAYACAĞIZ
"Öte yandan, hükümeti ve metal işverenlerini şimdiden uyarıyoruz. Bu sürecin grev aşamasına gelmesi söz konusu olursa, yeni bir grev yasağı ile karşılaşmak istemiyoruz. Şimdiden ilan ediyoruz ki, olası bir grev aşaması ve grev yasağının söz konusu olması durumunda, metal işçileri grev yasağını tanımayacak ve Anayasa'dan ve uluslararası sözleşmelerden doğan grev hakkını her şart ve koşulda kullanacaktır.

AÇLIK VE SEFALETİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ
"Metal İşçileri açlık ve sefalet ücretlerini asla kabul etmeyeceklerdir. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları metal işçilerinin hakkıdır. Metal işçileri hakları için her türlü mücadeleyi vermeye hazırdır.

"Merkez TİS Komisyonumuzda, çeşitli eylem ve etkinliklerin yapılması önerilmiştir. Bu öneriler, sendikamızın yetkili organlarında daha ayrıntılı olarak ele alınacak ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacaktır.

İLK UYARI EYLEMİ YARIN
"MESS'in bu süreçteki yaklaşımını protesto etmek için, ilk uyarı eylemine başlıyoruz. Metal işçileri 11 Aralık günü servislerden inerek fabrikalarına yürüyecek ve işyerlerinde bildiri okuyarak tepkilerini göstereceklerdir."