22 Eylül 2024 Pazar

Birleşik Metal-İş: 'İstihdam Kalkanı Paketi' adı altında yeni hak gasbına yeltenmeyin

Birleşik Metal-İş Sendikası, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabine toplantısının ardından açıkladığı "İstihdam Kalkanı Paketi"nin istihdamı korumak bir yana işçiler için yeni hak kayıplarını gündeme getirdiğini belirtti.

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün kabine toplantısının ardından açıkladığı yeni "İstihdam Kalkanı Paketi"nin istihdamı korumak bir yana işçiler için yeni hak kayıplarını gündeme getirdiğine dikkat çekti. Açıklanan pakette kısa çalışma ödeneğinin nasıl devam edeceğine dair belirsizliklerin sürdüğü belirtilen açıklamada, "Genç işçiler ve 50 yaş üzeri işçiler için esnek çalışma öngörülüyor ve tamamlayıcı emeklilik adı altında kıdem tazminatı fonu yeniden gündeme getiriliyor" denildi.

'İŞTEN ÇIKARTMA YASAĞININ 3 AY UZATILMASI FIRSATÇILIKTIR'
Ücretsiz izin uygulamasının apar topar ve "işten çıkarma yasağı" adı altında Meclisten geçirildiği ifade edilen açıklamada, "Şimdi 3 ay daha uzatılması tam bir fırsatçılık örneğidir. İşçilerin onayı aranmadan, tek taraflı yapılan bu uygulama yüzbinlerce işçiyi günde 38 liralık ödeneğe mahkum etmiştir. Kısa çalışma ödeneğinin nasıl devam edeceği ise belirsizdir. Kriz dönemi belirli ölçülerde işçilerin gelirini korumayı hedefleyen kısa çalışma ödeneğindeki belirsizlik giderilmelidir. Ödeneği miktarı işçilerin gelirini tümüyle koruyacak düzeye yükseltilmelidir" diye belirtildi.

'GENÇ VE 50 YAŞ ÜSTÜNE ESNEK ÇALIŞMA GETİRİLİYOR'
Erdoğan'ın açıkladığı düzenlemede, genç işçiler ile 50 yaş üzeri işçilerin istihdam edilmesini teşvik etmek için bu işçilerin "esnek çalıştırılması" getirildiği vurgulanan açıklamada, "Güvencesiz istihdamın bu kesim üzerinden yaygınlaştırılmaya çalışılması kabul edilemez. Belirli süreli sözleşmelerle yapılacak istihdam, gelir, iş ve gelecek güvencesinin yitirilmesi demektir" ifadeleri yer aldı.

KIDEM TAZMİNATI FONU 'TAMAMLAYICI EMEKLİLİK' ADI ALTINDA SERVİS EDİLİYOR
Erdoğan'ın açıklamasında Kıdem Tazminatı Fonu'nun da tekrar gündeme getirdiği ifade edilerek "Bu sefer 'Tamamlayıcı Emeklilik' adı altında servis edileceği anlaşılan fon, daha önce Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) açıklanan bireysel emeklilik sistemi ile entegrasyon formülünün bir başka ifadesidir" denildi.

'İSTİHDAM KALKANI PAKETİ' SALGIN FIRSATÇILIĞIDIR'
Erdoğan'ın açıkladığı "İstihdam Kalkanı Paketi"nin salgın fırsatçılığı olduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bir kez daha işverenlerin istediğini, hükümetin yapmaya soyunduğunu görüyoruz. Oysa bugün zor koşullarda yaşayan emekçileri koruyacak düzenlemelere ihtiyaç var. Sendikamız, işçi sınıfının kazanılmış haklarına el uzatılmasına karşı kararlı mücadelesini sürdürmeye devam edecektir."

EMEKÇİLERİ KORUYACAK DÜZENLEME TALEPLERİ
Ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, gelir güvenceli işten çıkarma yasağı uygulanmalıdır.
Kısa çalışma uygulaması sürmeli, kısa çalışma ödeneği alan işçilerin kayıpları işverenler tarafından karşılanmalıdır.
Esnek çalışma biçimleri değil, kalıcı istihdam için çalışmalar yapılmalıdır.
Kıdem tazminatına el uzatmaktan vazgeçilmeli, yeni adlandırmalarla fon gündeme getirilmemelidir.
Sendikaların örgütlenme, toplu sözleşme ve grev uygulamalarına getirilen kısıtlamalar süre uzatılmadan kaldırılmalıdır.