20 Eylül 2024 Cuma

Birleşik Metal-İş 19 Ocak'ta greve çıkıyor

Birleşik Metal-İş, MESS'le yürüttükleri TİS sürecinde anlaşma sağlanamadığını açıklayarak, 19 Ocak'tan itibaren örgütlü oldukları çok sayıda fabrikada greve çıkacaklarını duyurdu.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 2023-2025 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin Taksim'de bulunan Elite World otelinde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Emek Partisi (EMEP) milletvekili İskender Bayhan'ın yanı sıra çok sayıda sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, TİS sürecinin sendikalarının örgütlü olduğu 34 işletme bünyesinde 63 fabrikada çalışan 12 bin metal işçisini ilgilendirdiğini söyledi. Metal sektörünün ekonominin üçte birini oluşturduğuna dikkat çeken Atar, "MESS ile sürdürmekte olduğumuz Grup Toplu İş Sözleşmesi, özel sektörde en fazla işçiyi kapsayan bir sözleşmedir; başka sektörler için de sonuç yaratmakta, başka sektörleri de etkilemektedir" dedi.

'METAL, AĞIR VE TEHLİKELİ BİR İŞ KOLU'
Metal iş kolunun ağır ve tehlikeli olduğuna dikkat çeken Atar, "İşçiler oldukça ağır koşullar altında, bazen binlerce derece sıcakta, bazen oldukça soğuk ortamda, çoklukla sağlıksız koşullarda çalışmaktadırlar. Sık sık ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan iş kazaları ve cinayetleri ile karşılaşıyoruz. Bu zor koşullarda çalışan metal işçileri, hemen her gün yapılan zamlar karşısında gündelik temel ihtiyaçlarını karşılayamaz halde. Ücretler, reel olarak sürekli geriliyor. Ücretler bırakın yoksulluk sınırını, neredeyse açlık sınırına dayanmış durumda" dedi.

'METAL İŞÇİLERİ DAHA ÖNCE BU DÜZEYDE YOKSULLUKLA KARŞI KARŞIYA KALMAMIŞTIR'
Metal işçisinin aldıkları ücretlerle geçinmesinin mümkün olmadığının altını çizen Atar, istedikleri zam oranının ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5 olduğunu, sosyal haklar için ise yüzde 450 oranında artış talep ettiklerini dile getirdi. "Metal işçileri, hiçbir dönem bu düzeyde bir reel ücret kaybı ile, bu düzeyde bir yoksullukla karşı karşıya kalmamıştır" diyen Atar, gelinen işçilerin daha fazla dayanacak gücü kalmadığını vurguladı.

'MESS İŞÇİLERİN TALEPLERİNE KULAK TIKIYOR'
Diğer yanda patronların karlarına kar kattığını dile getiren Atar, MESS'in son olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 60 zam oranı teklif ettiğini aktardı. Yürütülen süreçte bir anlaşma zeminin ortaya çıkmadığını aktaran Atar, "MESS, işçilerin haklı taleplerine kulaklarını tıkamakta, açlık ve yoksulluğun yakıcı sesini duymamaktadır. Bu durumda, metal işçilerine düşen görev, haklarına, taleplerine ve geleceğine sahip çıkmaktır. Metal işçileri, bu esarete ve yoksulluğa boyun eğmeyecektir" dedi.

'GREV AŞAMASINA GEÇME KARARI ALDIK'
Sermayenin dayatmalarına asla teslim olmayacaklarını ifade eden Atar, sürecin artık grev aşamasında olduğunu belirtti. Atar, şöyle devam etti: "Başkanlar Kurulumuz dün yaptığı toplantıda, gelinen aşamayı bütün ayrıntıları ile değerlendirmiş ve grev aşamasına geçme kararı almıştır. Kademe kademe grev uygulamaları yapacağız. Bu çerçevede, 34 işletmeye bağlı 63 fabrika/işyeri içerisinde ilk olarak; 15 işletmeden 37 fabrikada greve çıkıyoruz. 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada 19 Ocak günü, 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada 23 Ocak günü, 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada 24 Ocak günü, greve çıkıyoruz."

Bu grevlere 7 bin metal işçisinin katılacağını, diğer fabrikalarda ise grev kararlarını gelecek günlerde kademe kademe açıklayacaklarını söyleyen Atar, son yıllarda yaşanan grev yasaklarına da dikkat çekti. 

'GREVLERİMİZİ YASAKLAMAYIN'
Geçmişte yaşanan grev yasaklarını hatırlatan Atar, iktidarı uyararak, "İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin en temel haklarına saygı gösterin. İktidar yanında; MESS yetkililerini de uyarıyorum. Sakın ola grev yasaklarından medet ummayın. Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır." dedi.

GREVE ÇIKILACAK FABRİKALAR
Bu mücadelenin sendika ayrımı gözetmeksizin tüm metal işçilerinin ortak mücadelesi olduğunu vurgulayan Atar, 19 Ocak'tan itibaren grev yapılacak fabrikaları şu şekilde sıraladı:

"19 Ocak 2024 tarihinde greve çıkılacak iş yerleri:
🔹Çelsentaş Çelik Mamulleri San. Tic. A.Ş. / Karabük
🔹Lindsay Sulama ve Altyapı San. Tic. A.Ş. / Tekirdağ
🔹Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Tic. A.Ş. / İstanbul
🔹Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. Tic. A.Ş. / Kocaeli, İstanbul, İzmir
🔹Sio Automotive Taşıt Yedek Parça San. Tic. A.Ş. / Tekirdağ, İstanbul
🔹Totomak Makine ve Yedek Parça San. Tic. A.Ş. / İzmir
🔹Yücel Boru ve Profil Endüstrisi A.Ş. / Kocaeli, Osmaniye, Kocaeli, Antakya, İstanbul, Kocaeli
🔹ZF Lemförder Aks Modülleri San. Tic. A.Ş. / İzmir
🔹ZF Sachs Süspansiyon Sistemleri San. Tic. A.Ş. / Kocaeli

23 Ocak 2024 tarihinde greve çıkılacak iş yerleri:
🔹Dostel Makine San. Tic. A.Ş. / Kocaeli
🔹Cengiz Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Kocaeli
🔹Çayırova Boru San. Tic. A.Ş. / Kocaeli, Antakya

24 Ocak 2024 tarihinde greve çıkacak iş yerleri:
🔹Fontana Pietro Kalıp San. Tic. A.Ş. / İstanbul
🔹Kroman Çelik Sanayii A.Ş. / Kocaeli
🔹Weidmann Transformatör İzolasyon San. İç ve Dış Tic. A.Ş. / Kocaeli"