26 Kasım 2024 Salı

Birleşik Metal-İş 1850 işçi adına MESS ile masaya oturuyor

EMİS üyesi işyerlerinde çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler adına TİS görüşmeleri yarın başlıyor. EMİS'in kendini feshederek MESS'e katılması nedeniyle görüşmeler MESS'le yürütülecek.

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) üyesi işyerlerinde çalışan Birleşik Metal-İş sendikası üyesi işçiler adına toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yarın başlıyor. EMİS'in kendini feshederek Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) katılması nedeniyle görüşmeler MESS'le yürütülecek.

Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında görüşme yarın saat 14.00'te yapılacak. Görüşmeler; Schneider Enerji, Schneider Elektrik, ABB, General Elektrik (Alstom), Grid Solutions ve Arıtaş işletmelerine bağlı fabrikalarda çalışan 1850 işçiyi kapsıyor.

KAPSAM MADDESİ ÖNEMLİ
Evrensel'in haberine göre; görüşmelerde 5 işletme için her işletmenin kendi özgün talep ve sorunlarını içeren ayrı teklif verilecek. Bu dönemki sözleşmenin temel maddelerinden biri ise kapsam maddesi olacak. Sendika üyesi olsa da kapsam dışı kalan çalışanlar toplu sözleşmeden yararlanamıyor. Kapsam dışı sayılan beyaz yakalı çalışanların sayısı teknolojik ilerlemeyle birlikte artarken Birleşik Metal-İş üyesi işçiler müdür ve müdür yardımcılarının dışındaki tüm çalışanların kapsam içine alınmasını istiyor. Kapsam dışı maddesinin bu haliyle yetki almayı zorlaştırdığını ve sendika hakkının gasbedildiğini dile getiren işçiler için kapsam maddesi bu dönem en önemli maddeler arasında yer alıyor.

NE OLMUŞTU?
2014 yılı sonunda Türk Metal ile MESS 3 yıllık sözleşme imzalamış, Birleşik Metal-İş ise işçilerin talebiyle grev kararı almıştı. 29 Ocak 2015 tarihinde başlayacak grev öncesi kimi patronlar MESS'ten ayrılarak iki yıllık sözleşme imzalamıştı. Bu patronlardan ABB, Alstom, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik patronları EMİS'i kurmuştu. EMİS ile Birleşik Metal-İş bu sürecin ardından sözleşmeler imzalamıştı. Geçtiğimiz yıl EMİS ile MESS arasında yeniden görüşmeler başlamış, bu görüşmeler neticesinde EMİS'i kuran patronlar mart ayında yaptıkları genel kurulla sendikalarını feshetmişti. MESS ise geçtiğimiz hafta yaptığı genel kurulla EMİS içerisindeki işyerlerini kendi bünyesine kattı. Birleşik Metal-İş ile yapılan sözleşme görüşmeleri için de yetki MESS'e verildi.