22 Eylül 2024 Pazar

Birleşik Krallık'ta havaalanı çalışanları da greve gidiyor

Birleşik Krallık'ta enflasyonun son 41 yılın zirvesi olan yüzde 11'e yükselmesi sonrası geçim sıkıntısı yaşayan pek çok sektörden işçiler art arda greve çıkmaya devam ediyor. Son olarak PCS'e bağlı onbinlerce havaalanı çalışanı, 23-26 Aralık ve 28-31 Aralık'ta greve çıkma kararı aldı.

Birleşik Krallık'ta ulaşım ve sağlık başta olmak üzere son dönemde art arda alınan grev kararlarının ardından, havaalanlarında görev yapan sınır güvenlik personeli de greve çıkma kararı aldı.

Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikası'nın (PCS) yaptığı açıklamaya göre, 23-26 Aralık ve 28-31 Aralık'ta Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow ve Manchester havalimanları ile Newhaven limanında çalışan sınır güvenlik personeli iş bırakacak.

Açıklamada, grev kararının maaş zammı, işten çıkarma tehditleri ve emeklilik koşullarındaki değişikliklere ilişkin hükümetle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle alındığı belirtildi. Hükümetin yüzde 2'lik maaş artışı teklifini reddeden sendika, yüzde 10 maaş artışı istiyor.

PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka, sendikaya üye onbinlerce işçinin yoksulluk içinde yaşadığını, gıda yardımlarıyla hayatlarını idame ettirdiklerini dile getirdi, "Bu bir kriz. Hükümetle aylarca müzakere etmeye çalıştık ve görmezden gelindik" dedi.

BAŞBAKAN SUNAK İŞÇİLERİ VE SENDİKACILARI TEHDİT ETTİ
Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümetin ücret artışlarına ilişkin makul davrandığını iddia ederek, "Ancak sendika liderleri mantıksız olmaya devam ederse, o zaman İngiltere halkının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için harekete geçmek benim görevim. Başbakan olduğumdan beri insanları bu tür aksaklıklardan korumak için yeni sert yasalar üzerinde çalışıyorum" sözleriyle işçileri ve sendikacıları tehdit etti.

Birleşik Krallık'ta enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022'de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaştı. Enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son aylarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.