22 Eylül 2024 Pazar

Birleşik Krallık'ta grev dalgası yayılarak devam ediyor

Birleşik Krallık'ta on binlerce demiryolu, posta ve liman işçisi enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin iyileştirilmesi için greve çıktı. Grev dalgasının ilerleyen günlerde giderek yayılması beklenirken, sendikacılar gerekli iyileştirmelerin yapılmaması halinde grevlerin "süresiz" devam edebileceği konusunda hükümeti uyardı.

Birleşik Krallık'ta yaz başından bu yana ulaşım işçilerinin başını çektiği ve kamuoyu tarafından "Summer of discontent" (Huzursuzluk yazı) olarak nitelendirilen grevler silsilesinin son halkası, 18 Ağustos itibariyle başladı. On binlerce demiryolu, posta ve liman işçisi sefalet ücretlerine karşı greve çıktı. Birleşik Krallık'ta enflasyon yüzde 10'un üzerine çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, greve çıkan binlerce işçi artan enflasyon karşısında maaşlarının eridiğini ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiklerini vurgulayarak, ücretlerinde iyileştirmeye gidilmesi çağrısı yaptı.

Grevler sonucu demiryolu ulaşımı büyük oranda sekteye uğradı. Başkent Londra başta olmak üzere ülke çapındaki çok sayıda demiryolu istasyonu grev nedeniyle kapalı kalırken, metro işçileri de cumartesi günü iş bırakacaklarını açıkladı. Birleşik Krallık'taki en büyük yük limanı Felixstowe'da çalışan işçiler de pazar günü 8 günlük iş bırakma eylemi başlatacak. Ağustos sonunda posta ve telekomünikasyon işçilerinin grevlerinin de giderek yaygınlaşması bekleniyor.

Birleşik Krallık'taki en büyük sendikalardan Unite (Birlik) Genel Sekreteri Sharon Graham, insanca çalışma koşullarını savunmak için gerekli her şeyi yapacaklarını vurguladı. İşçilerin maaşlarındaki erimenin rekor düzeye geldiğini kaydeden Graham, işçi haklarını savunmak için örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti. Graham, hükümet yetkililerinin işçi maaşlarında yapılacak iyileştirmenin enflasyonu daha da arttırabileceği yönündeki iddialarına da sert tepki gösterdi.

Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Lojistik İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreteri Mick Lynch ise, işçiler için ücret arttırımlarını ve daha iyi çalışma koşullarını savunma konusunda kararlı olduklarını söyleyerek, hükümetin gerekli adımları atmaması halinde grevlerin "süresiz" olarak devam edeceğini vurguladı.