22 Eylül 2024 Pazar

Birleşik Krallık'ta demiryolu grevleri dalga dalga yayılıyor

Yaz başından itibaren Birleşik Krallık'ta demiryolu işçilerinin başını çektiği grevler zinciri, ilerleyen dönemde de sürecek. Demiryolu işçilerinin örgütlü olduğu sendikalar RMT ve TSSA yöneticileri, hükümetin işçilerin ücret ve çalışma koşullarında iyileştirme yapmaması durumunda haklarını alana kadar grevleri sürdürmekte kararlı olduklarını açıkladı.

Birleşik Krallık'ta Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümü sonrası ara verilen grevler silsilesi, perşembe gününden itibaren devam edecek. 15 demiryolu işletmesinde çalışan 40 bini aşkın RMT (Ulusal Demiryolu, Liman ve Ulaşım İşçileri Sendikası) üyesi işçi, enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin iyileştirilmesi için perşembe ve cumartesi greve çıkarak demiryolu ulaşımını büyük ölçüde sekteye uğratacak. RMT genel sekreteri Mick Lynch, dönemin Ulaştırma Bakanı'na yönelik şunları söyledi: "Grant Shapps gözlerden uzak kalarak ve demiryolu endüstrisini bizimle bir anlaşma yapmaktan alıkoyarak görevini ihmal etmeye devam ediyor. İyi niyetle müzakere etmeye devam edeceğiz, ancak işverenler ve hükümet eylemlerimizin gerektiği sürece devam edeceğini anlamalıdır."

Ücretli Ulaştırma İşçileri Birliği (TSSA) de aynı günlerde iş güvencesi ve çalışma koşulları için greve çıkacak. Zorunlu işten çıkarma yapılmayacağının garanti edilmesini, enflasyona uygun ücret artışı, hüküm ve koşullarda dayatılan çeşitli değişikliklerin yapılmamasını isteyen TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes, "Bu şirketlerin, işçiler ve işverenler arasındaki sorunların çözümüne yönelik yöntemlere uymayı reddetmeleri son derece sinir bozucu. Grant Shapps ve işletmeci şirketleri yönetenler işçilere, yolculara ve vergi mükelleflerine karşı inanılmaz bir saygısızlık sergiliyorlar. Onları acilen müzakere masasında bize katılmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

RMT, Transport for London'ın (TFL) kısa süre önce hükümetle yaptığı 2024 yılına kadar geçerli finansman anlaşmasının metro çalışanlarının ücret ve emeklilik haklarını gasp ettiğini belirtti ve Londra'da daha fazla greve yol açabileceği uyarısında bulundu. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'ın da dahil olduğu görüşmelerde, Londra'da sürücüsüz trenlerin de devreye sokulması kararlaştırıldı.

Bu karar sonucu pek çok işçinin işinden olması ve sürücüsüz trenlerin neden olacağı maliyetin metro fiyatlarında zamma, işçi ücretlerinde ise kesintiye neden olması bekleniyor. TSSA, metro çalışanlarının halihazırda son yedi yılda reel olarak yüzde 20 maaş kesintisine uğradığını açıkladı.

Makinistler sendikası ASLEF ise 2019'dan bu yana maaşlara zam yapılmamasına tepki göstermek için Perşembe günü 12 farklı şirkette greve gidecek.