22 Eylül 2024 Pazar

Birleşik Krallık: İsrail'deki konsolosluğumuzu Kudüs'e taşımayı düşünüyoruz

ABD'de görüşen İsrail ve Birleşik Krallık başbakanları Yair Lapid ve Liz Truss, görüşme sonrası yaptıkları açıklamalarda İsrail'in Tel Aviv şehrinde bulunan BK Başkonsolosluğunun Kudüs'e taşınması ihtimaline işaret etti ve iki ülke arası işbirliğini güçlendireceklerini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York eyaletinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda İsrail Başbakanı Yair Lapid'le görüşen Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Liz Truss, Birleşik Krallık'ın Tel Aviv'de yer alan başkonsolosluğunu işgal altındaki Kudüs'e taşımayı düşündüklerini açıkladı. Birleşik Krallık hükümetinden yapılan açıklamada, Truss ve Lapid arasında gerçekleşen görüşmede "konsolosluğun güncel yerinin yeniden değerlendirilmesinin" konuşulduğu belirtildi.

Lapid ise, görüşme sonrası yaptığı açıklamada görüşmeyi "pozitif bir adım" olarak nitelendirdi ve ülkeler arası işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Liz Truss ise, "İsrail'de yer alan Birleşik Krallık Konsolosluğu'nun yerinin önemi ve hassaslığını anlıyorum. Yakın arkadaşım Lapid'le bu konuda pek çok görüşme gerçekleştirdik. Buna göre, İsrail'le en güçlü ortaklığı sağlayabileceğimiz bir adım atacağımızdan emin olacağım. Benim liderliğim altında, İsrail'in tüm dünyada Birleşik Krallık'tan daha sadık bir dostu olmayacak" ifadelerini kullandı.

Son olarak ABD, 2018 yılında başkonsolosluğunu Tel Aviv'den Kudüs'e taşımıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May'le düzenledikleri ortak basın açıklamasında kararı kınamış ve geri alınmasını talep etmişti. Karara isyan eden Filistin halkının sokaklara dökülmesiyle halk ve işgalci siyonist İsrail askerleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. İsrail ordusunun sokaklara çıkan 60'tan fazla Filistinliyi katletmesi üzerine, Türkiye İsrail Başkonsolosunu ülkeden kovmuş, karşılığında İsrail de Türkiye Başkonsolosunu kovmuştu. Fakat Türkiye ile siyonist İsrail rejimi arasındaki siyasi, askeri ve ekonomik işbirliği hiçbir zaman kesilmedi. Türkiye ve İsrail, son dönemde "normalleşme" adı altında 2018'de koptuğunu öne sürdükleri diplomatik ilişkilerini yeniden başlattıklarını duyurmuştu. Son olarak İsrail, tekrar Türkiye Başkonsolosluğu'na atama yaptı.