Birleşik İşçi Hareketi ilkeler deklarasyonunu açıkladı
Birleşik İşçi Hareketi, yayınladığı ilkeler deklarasyonunda, işçi ve emekçilere, BİH'e katılma, sınıf mücadelesine güç verme çağrısında bulundu.
Birleşik İşçi Hareketi (BİH), ilkeler deklarasyonunu yayınladı. BİH Genel Meclisi tarafından açıklanan deklarasyonda, yok sayılanlara, ezilenlere, üretenlere kendi kaderlerini ellerine almaları için birleşme ve öne atılma, direnme, kazanma ve birleşik devrimci bir sınıf hareketi yaratma çağrısı yapıldı.
Deklarasyonda, birleşik devrimci bir sınıf hareketi yaratma amacıyla kurulan BİH'e ilişkin şu bilgiler verildi: "Hareketimiz kökü işçi direnişleri ve ayaklanmaları ile buluşan bir geleneğin sürdürücüsüdür. Selanik grevinden Alpagut'a, Tariş'ten 15-16 Haziran büyük işçi ayaklanmasına, NETAŞ'tan madenci yürüyüşüne, tersane-havza grevlerinden yeni işçi hareketi dalgasına uzanan tarih bizimdir. Hareketimiz Kenan Budak'tan Süleyman Yeter'e, Hacer İpek'ten Yaşar Okçuoğlu'na, Mehmet Akif Dalcı'dan Bekir Kilerci'ye uzanan ve hayatını sınıfımızın kurtuluşu davasına adayan sayısız öncü işçilerin mayasından geliyor. Bu gurur, özgüven, tevazu ve inançla hareket ediyor. Birleşik İşçi Hareketinin bir merkezi yoktur. Sembolü mavi zemin üzerine kırmızı çark içinde 5 farklı renkten oluşan insan figürüdür."
TARİHSEL BİRİKİMİ YENİ İŞÇİ KUŞAĞININ DİNAMİZMİYLE BULUŞTURMA
Deklarasyonda, BİH'in ne istediği ve nasıl yapacağı 14 madde halinde şu şekilde açıklandı:
"√ BİH sayısız işçi örgütlenmeleri ve mücadeleleri içine yerleşir ve bulunduğu her alanda ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda örgütlenerek tarih boyunca ortaya çıkan birikimi yeni öncü işçi kuşaklarının dinamizmiyle buluşturmak için mücadele eder.
√ Birleşik İşçi Hareketi patronların karşısında parçalı biçimde gelişen ancak birleşik ve devrimci bir kanal oluşturamadığı için yol almayan işçi direnişlerini birbirlerine destek olacak şekilde geliştirmeyi temel amaçlarından biri olarak kabul eder.
SENDİKAL BÜROKRASİYLE MÜCADELE
√ BİH işçi hareketinin gelişiminin önündeki temel engeller olan sendikal bürokrasi başta gelmek üzere rekabetçi, sınıfa yabancı, organik olmaktan uzak her anlayışa karşıdır. Ve uzlaşmaz bir mücadele yürütür. Bunun için geleneksel sendikacılığın ve sol hareketlerin alışkanlıklarını, göstermelik kuru propaganda modellerini tersine çevirerek yola koyulduk. Sendikalarda hiçbir taban inisiyatifinin olmadığını, genç işçilerin ve kadınların önlerinin kariyer meraklısı bürokratlar ve paraşütle atanmış laf ebesi uzmanlar tarafından kesildiğini biliyoruz. Özetle sınıfın nefes alamadığı bu cendereyi kırmak istiyoruz.
TABAN İNİSİYATİFİNE DAYALI ÖRGÜTLER
√ Tam da bu nedenle BİH bulunduğu bütün alanlarda taban inisiyatifine dayanan örgütlenmeler kurmaya, işçilerin söz, yetki ve karar süreçlerine katılımını esas alan mekanizmalar inşa etmeye öncelik tanır.
√ Birleşik İşçi Hareketi siyasi ve toplumsal açıdan tarafsız değildir. Ezilen, dışlanan tüm toplumsal kesim ve mücadelelerin yanında ve omuz başındadır. Kadınların, gençlerin, LGBTİ+'ların, Kürtlerin, Alevilerin farklı ulus ve inançların eşitlik ve özgürlük bayrağı altında sermayeye karşı birleşmesini ve mücadele etmesini teşvik eder, örgütler ve önayak olur. Kendi içinde de cinsel kimlik, yönelim, dinsel inanç, dil, eğitim ve kültürel farklılık, ulusal ve etnik köken ayrımcı, üstünlükçü tutumlara izin vermez. Vasıflı-az vasıflı, kadrolu-geçici, kadın-erkek, göçmen-yerli emekçilerin ortak mücadelesini savunur. Çocuk emeğinin yağmasına, engellileri toplumsal yaşamın dışına atan ve sömüren sisteme karşı mücadele yürütür.
İŞÇİ SINIFI MÜCADELESİ ULUSAL AİDİYETLERE HAPSEDİLEMEZ
√ Birleşik İşçi Hareketi işçi sınıfının sermayeye karşı kurtuluş mücadelesinin emperyalizmin uluslararası karakteri nedeniyle ulusal aidiyetlere hapsedilmesinin mümkün olmadığını kabul eder. Ve bu yönüyle işçi sınıfının da enternasyonalist bir mücadele ve dünya görüşüyle hareket etmesini savunur.
√ Birleşik İşçi Hareketi işçilerin sermaye sınıfından ve siyasi uzantılarından bağımsız gelişen her türlü örgütlenmesini olanakları ve gücü oranında hiçbir çıkar gözetmeden destekler; içinde, yanıbaşında ve önünde olur. Sendika, kooperatif, dernek, platform, spor ve kültür merkezleri vs. kurar, yada ilkeleri çerçevesinde varolanları güçlendirir ve onları birleşik bir sınıf hareketinin mevzilerine dönüştürmeye çalışır.
√ Birleşik İşçi Hareketi işçi sınıfının kurtuluşunun genel ekonomik ve sosyal mücadeleler ile sınırlandırılamayacağının bilinciyle hareket eder. Tüm mücadele ve örgütlenmeleri işçi sınıfının iktidarı için bir kaldıraç olarak değerlendirir. Tüm çalışmalarını emekçilerin sosyalist bir dünya görüşü ve devrimci bir ruhla donatılması amacına bağlı olarak ele alır. İşçilerin sınıf bilinci kazanmaları için özdeneyim süreçlerinin yanı sıra eğitim, panel ve sempozyumlar düzenler. Yayınlar çıkarır ve işçi okulları örgütler.
İŞÇİLERİN OLDUĞU HER YER BİH'İN ÖRGÜTLENME VE MÜCADELE ALANIDIR
√ İşyeri, sendika ve mahalleler yani işçilerin olduğu her yer Birleşik İşçi Hareketimizin örgütlenme ve mücadele alanıdır. BİH, kendi eksikliklerinin üzerini örtmeye dayanan 'kol kırılır yen içinde kalır' anlayışının her türlü bozulmaya zemin hazırladığından hareketle bulunduğu her yerde açık, şeffaf ve kolektif ilişki kurmayı önemsemektedir. Parçalanmışlığa ve güvensizliğe ancak açıklık, demokratik katılım ve yeni bir kuşak öncü emekçilerin iradesini örgütleyerek son verilebiliriz. Sınıf mücadelesini tek adam şovlarından, koltuk pazarlıklarından, kariyer hesaplarından kurtarabiliriz. Emekçilerin birkaç ayda eriyen ücret zamlarından ibaret beklentilerini kullanmak yerine, bütün sorunlarını ve yaşamlarını hesaba katan, cins bilinci ile zenginleşmiş bir sınıf bilincini adım adım, direniş direniş, ev ev, fabrika fabrika inşa etmekten başka çaremiz yoktur. Tam da bu nedenlerle Birleşik İşçi Hareketi emekçilerden kopmuş geleneksel sendikal yapıların ve ana akım geleneksel sol grupların devamcılarının 1970-2000 arasında kısmen oynadıkları rolleri sınıf mücadelesinde artık hiç bir zaman oynayamayacakları tespitini yapar. Direnişler ile 'dayanışma' içerisinde olan değil hayatın tüm alanlarında sınıfın içinde yaşayan, nefes alan bir işçi hareketi ihtiyacına, öncelik verir. Emekçilerin özgürlük arayışına, yaratıcı kapasitelerine güven duyar. Bireyci tüketimci bir yaşam tarzına karşı dayanışmacı insan ilişkilerini savunan yoldaşça mücadele eden bir sınıf hareketi inşa etmeyi önüne koyar.
SENDİKALARDA İŞÇİLER KARAR SÜREÇLERİNE ETKİN KATILMALI
√ BİH devletin yasalarıyla tanımladığı iş kolu ayrımlarını esas almaz. Sendikalar ve tüm işçi örgütlenmelerinde işçilerin karar süreçlerine etkin katılımı için gerekli olan yapısal değişimleri hayata geçirmek için mücadele eder. Sendikacılığı ömür boyu meslek haline getiren ve bürokratik bir kasta dönüştüren anlayışa karşı uzlaşmaz bir mücadele yürütür. Sendika yönetimlerinin taban meclislerinin aldığı kararları uygulayan eşgüdüm-yürütme doğrultusunda dönüşümünü savunur. Sendikaları aidat arpalığı ve patronların işçi hareketi içindeki uzantısına dönüştüren sistemi değiştirmek ve alternatif mekanizmalar oluşturmak için çalışmalar yapar. Bir sendika yöneticisinin maaşının ortalama işçi maaşından daha fazla olmaması, seçilmiş sendika yöneticileri ve temsilcilerinin geri çağrılabilir olması ve bir sendika yöneticisinin iki dönemden fazla yöneticilik yapamaması gibi kastlaşmayı engelleyici kural ve mekanizmaların gelişimi ve yaygınlaşmasını savunur.
√ Birleşik İşçi Hareketi sermaye güdümlü sistemin bir parçası olan hukuku sınır olarak görmez. Ancak hak arayışını sınıf mücadelesinin bir parçası olarak değerlendirir. Bu amaçla işçi avukatlar başta gelmek üzere emekten yana tüm hukukçularla ilişki kurar ve uygun örgütsel biçimleri inşa ederek bu bakımdan da bir odak yaratmaya çalışır.
EŞİT TEMSİLİYET, KADIN İŞÇİLERE TAM ÖZERKLİK
√ Birleşik İşçi Hareketi kadın işçilerin sınıf mücadelesinde özne olmaları gerektiği bilinci ve sorumluluğunu taşır. Erkek egemenliğinin başta sendikalar olmak üzere işyerlerinde ve tüm alanlarda yarattığı engelleri yıkmak için kadın işçilerin öncülüğünde mücadele eder. Komite, dernek, meclis, platform gibi alanlarda aşağıdan yukarıya doğru bütün işçi örgütlerinde kadın işçi temsiliyeti ve öncüleşmesinde aktif rol oynar. Sendikaların erkek egemenliğiyle yönetilme tarzıyla temelden çarpışır. Bütün yönetim ve yürütme süreçlerinde eşit temsiliyeti savunur. Kadın işçinin sözünün, gücünün ve mücadelesinin güvencesi olur. Kadın özgürlük mücadelesinin yarattığı birikimi sınıf mücadelesinin yeni ve daha güçlü bir atılımının bileşeni sayar. Bulunduğu, çalıştığı bütün alan ve örgütlerde eşit temsiliyet, fermuar sistemi ve kadınlara özgü tüm sorunlarda tam özerkliği esas alan bir işleyiş ve mekanizmaları savunur ve inşa etmek için mücadele eder.
ORTAK MÜCADELE
√ Birleşik İşçi Hareketi misyonu gereği aynı amaçla ortaya çıkan tüm işçi örgütlenmeleriyle ilkeleri temelinde bir araya gelmeye büyük önem verir. Ortak mücadele zeminleri ve yapıları inşa etmek için önayak olur. Ancak birlik konusunu salt yapıların birliğine indirgeyen, öncü işçiler ve örgütlenmeler ile mücadele etmek isteyen geniş işçi yığınları arasındaki birlik konusunu öteleyen yaklaşımlar ile arasına mesafe koyar, ideolojik mücadele yürütür. Birleşik İşçi Hareketi birlik konusunu üç temel düzlemde ele alır. Birincisi; dağınık, parçalı işçileri ve mücadelelerini birleştirmek. İkincisi; sosyalist hareket ile işçi hareketini birleştirmek. Üçüncüsü; işçi sınıfımız içinde örgütlenmeye çalışan öncü sendikal ve diğer emek örgütlerini birleştirmek.
√ Birleşik İşçi Hareketi kendisini ekonomik iyileştirmeler mücadelesi ile sınırlamaz. BİH kaynakların kar amacı ile değil, insan dahil tüm canlılar ve doğanın ihtiyaçları önceliği ile kullanıldığı toplumsal-kamusal mülkiyete dayalı planlı bir ekonomiyi savunur. Ekonomik iyileştirmeler için verilen mücadelelerin içinde ve en önünde olarak bu mücadeleleri sınıfa karşı sınıf mücadelesinin okulu olarak ele alır. Kendisini yasalarla sınırlayan anlayışa karşı fiili meşru mücadeleyi savunur. Tüm mücadeleleri genel grev, genel direniş hedefine yönlendirir."
BİRLEŞEN İŞÇİLER YENİLMEZ
Birleşik İşçi Hareketine katılma, sınıf mücadelesine güç verme çağrısının yer aldığı deklarasyonda, "Hareketimiz bir grup öncü işçinin tarihsel birikimlere ve güncel olanaklara dayanarak başlattığı çalışmanın 2021 yılının Ekim ayında yapılan toplantı sonrası bir iradeye dönüştü. Ve geride kalan aylar boyunca ortaya koyduğu, olgunlaştırdığı pratiklerle doğru bir yolda olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen tüm direniş ve mücadelelerde şu yada bu oranda onunda sesi ve emeği vardı. Hayatı ürettiği halde yok sayılan bir sınıf olarak tek kurtuluş yolumuz birleşmek ve mücadeleye atılmaktır. Bu mütevazi ilk adımları daha büyük mücadelelerin kaldıracı yapmak, için sende elimizi tut. Gücümüze güç, sesimize ses kat. Bize katıl. Katıl ki hep birlikte bu düzeni değiştirebilelim. Katıl ki yaklaşan fırtınadan geleceğe bir yol açabilelim. Katıl ki kazanabilelim" çağrısına yer verildi.
Kardeşler, bu bir çağrıdır!
— Birleşik İşçi Hareketi (@birlesik_isci) September 13, 2022
Birleşme, direnme ve kazanma çağrısı... Bize katıl!
Katıl ki; Bu düzeni, birlikte değiştirelim!
Katıl ki; Birlikte kazanalım!
İlkeler Deklerasyonumuz;
👇👇👇 pic.twitter.com/NDSlHE4fZA