19 Eylül 2024 Perşembe

Birleşik Cephe Eşbaşkanları: Kenya halkının taleplerini destekliyoruz

Birleşik Cephe Eşbaşkanları, Kenya'da Devlet Başkanı Ruto'nun çıkarmak istediği vergi yasasına karşı halkın kendiliğinden gelişen isyanını desteklediklerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Birleşik Cephe üyesi Kenya Komünist Partisi'nin iki talebi gündemleştirilecek bu taleplerin desteklendiği vurgulandı.

Birleşik Cephe Eşbaşkanları Monika Gärtner-Engel ve Edithluz Irene Castro Muñoz, Kenya halkının kitlesel eylemleriyle dayanışma deklarasyonu yayınladı.

Birleşik Cephe'nin Kenya halkının militan kitlesel protestolarıyla dayanışma içinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Onlarla yan yana duruyoruz, mücadelelerini duyuracağız ve bu hareketin zayıflıklarının üstesinden gelmek için Birleşik Cephe'nin güçlendirilmesi ve uluslararası işbirliği çağrısında bulunacağız" denildi.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun birçok vaat ve antiemperyalist söylemle seçimi kazandığı, ancak bunların hiçbirini tutmadığı hatırlatılan açıklamada, vergi yasasına karşı gerçekleştirilen eylemlere polis ve asker saldırısında 39 kişinin katledildiği hatırlatıldı.

"Kendiliğinden gelişen kitlesel protestolar, göstericilerin şiddete maruz kalması ve öldürülmesiyle korkutulmamış, aksine körüklenmiştir. Özetle, ülkenin dört bir yanındaki kitleler halkın gücünün durdurulamaz olduğunu kanıtladı" ifadelerine yer verilen açıklamada, Ruto'nun geri adım atması ve kendiliğinden gelişen isyanın organize edilememesi nedeniyle eylemlerin zayıfladığı belirtildi. Kitlelerin tatmin olmadığı vurgulanan açıklamada, "Birleşik Cephe üyesi Kenya Komünist Partisi (CPK) değerlendirmesinde şunu söylemektedir: Eğer öznel güçler güçlü ve iyi örgütlenmiş olsalardı, son protestolar gerçekten de tarihi devrimci değişiklikler getirebilirdi" denildi.

Birleşik Cephe Eşbaşkanları açıklamasında, CPK'nin, "Barışçıl protestoculara ve örgütleyicisi olduğu iddia edilen kişilere yönelik öldürme, kaçırma ve devlet şiddetini emreden ya da gerçekleştiren tüm güvenlik görevlilerinin derhal tutuklanması ve yargılanması. IMF ve Dünya Bankası ile tüm ilişkilerin kesilmesi" taleplerini destekledikleri vurgulandı.