4 Ekim 2024 Cuma

Bir eli ve ayağı olmayan tutsağa ayakta sayım dayatması

Bir eli ve ayağı olmayan, yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz ayakta sayım dayatmasına maruz kalıyor, gardiyanların saldırısına uğruyor. 

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nden "güvenlik" iddiasıyla 19 Ekim'de Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilen sevk edilen, bir eli ve ayağı olmayan, yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz ayakta sayım dayatmasına maruz kaldı. 

Sevk edildikten sonra ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde hapishane girişinde çıplak arama işkencesine uğradığını vurgulayan Kaygusuz, kabul etmediği için 5 gardiyanın kıyafetlerini yırtıp kendisini darp ettiğini ve çıplak arama işkencesi uyguladığını kaydetti.

Yaşananlarla ilgili Kaygusuz'un ailesinin başvurusu sonrası 5 Kasım'da avukat görüşü sağlandı. Avukat görüşü ardından İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileler Dayanışma Derneği (Çukurova TUHAY-DER) Mersin şubeleri, Kaygusuz'a ilişkin rapor hazırladı. Raporda Kaygusuz'a halen ayakta sayım dayatıldığı ve darp sonrası halen rapor için revire götürülmediği belirtildi.

Kaygusuz'un sağ kol ve bacağı olmadığı, tek başına hayatını idame ettiremeyecek durumda olduğunu fakat buna rağmen hapishaneye kabulde tekli odada tutulacağının kendisine söylendiği, çabaları sonucu arkadaşları ile aynı odaya alındığını belirtildi. Rapor, şöyle devam edildi: "Ayakta sayımın dayatıldığını, gerek insanlık onuru ile bağdaşmaması gerekse de bedensel engeli olması nedeniyle ayakta sayım vermesinin mümkün olmadığını fakat buna rağmen ayakta sayım dayatmasının devam ettiğini, ayakta sayım vermemesi nedeniyle gardiyanlarca üzerine oturmuş olduğu plastik sandalye ile beraber havalandırmaya fırlatıldığını, dizinden itibaren kesilen sağ bacağında yeni yaraların oluştuğunu belirtmiştir.

Tutsağın görüşüne gelen kardeşine gardiyanlardan birinin saldırdığını, gardiyanın kardeşini darp ettiğini belirtmiştir. Tüm bu işkence ve kötü muamele nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduğunu, darp raporu alınması talebinde bulunduğunu fakat darp raporu için hala hastane veya revire sevk edilmediğini, yaptığı suç duyurusunun akıbeti hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtmiş, yaşanan hak ihlalleri nedeniyle ayrıca tarafımızca da suç duyurusunda bulunulması talebinde bulunmuştur."