23 Eylül 2024 Pazartesi

BİMEKS işçilerinin eylemine saldırı

BİMEKS'in sahiplerinden Vedat Akgiray'ın akademisyen olduğu Boğaziçi Üniversitesi önünde açıklama yapan BİMEKS işçlerine polis saldırdı. 7 işçi gözaltına alındı. Saldırının ardından ikinci kez aynı yerde yapılan oturma eylemine de polis saldırdı, 4 işçi daha gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi önünde, haklarının ödenmesi talebiyle açıklama yapmak isteyen BİMEKS işçileri polis tarafından gözaltına alındı.

BİMEKS işçileri, 4 yıldır ödenmeyen hakları için Vedat Akgiray'ın akademisyen olarak çalıştığı Boğaziçi Üniversitesi önünde açıklama yaptı. 

Eylem nedeniyle üniversitenin girişini polis tarafından ablukaya alındı. 

"Vedat Akgiray ders verme, hakkımızı ver" pankartının açıldığı eylemde konuşan BİMEKS işçisi Emine Soysal, bin 50O işçi olarak BİMEKS bünyesinde yıllarca çalıştıklarını belirterek, 2016 yılında maaşlarını alamadıklarını söyledi. BİMEKS'in patronlarından Vedat Akgiray'ın şirketin hisse değerleri ile oynayarak, borsa vurgunu gerçekleştirdiğini ifade eden Soysal, Akgiray'u hırsızlıkla suçladı.

Soysal, "Vedat Akgiray tek bir çizik almadan Boğaziçi Üniversitesi'nde finans profesörlüğüne iş etiği dersi vermeye devam ediyor. 2018 sonu itibariyle BİMEKS Yönetim Kurulu dağıtılarak, bin 500 işçinin içerde kalan maaş ve tazminatı üzerine çöküldü. Davaları kazandık, icra takipleri de yapıldı. Hukuk bu hırsızlara işlemiyor, hakkımızı alamıyoruz. Artık yeter" dedi.

'HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Soysal, mücadele ve direniş ile haklarını alabileceklerini dile getirerek, Akgiray'ın görev yaptığı Boğaziçi üniversitesine direniş çadırı kuracaklarını söyledi. Dünyanın en iyi 200 üniversitesine giren Boğaziçi Üniversitesi'nin de bu rezillikten sorumlu olduğunu ifade eden Soysal, üniversite rektörünün sorunlarını çözene kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

Ardından söz alan diğer işçiler de haklarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İşçiler açıklamanın ardından, "Direne direne kazanacağız" ve "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganlarıyla oturma eylemine başladı. Polis, oturan işçilere saldırarak, 7 işçiyi gözaltına aldı.

İKİNCİ KEZ POLİS SALDIRDI: 4 GÖZALTI
Saldırının ardından bir kez daha eylem yerinde toplanan işçiler, oturma eylemi yaptı. Polis, ikinci kez saldırdı ve 4 işçiyi gözaltına aldı.