5 Ekim 2024 Cumartesi

'Biliyoruz, kadına yönelik şiddet politiktir'

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini kabul etmediklerinin altını çizen İHD Genel Merkezi, yazılı hukuktan doğan tüm hakları kullanacaklarını vurguladı ve kadına yönelik şiddetin politik olduğunu kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, kadına yönelik şiddetin önünde yazılı hukuka ilişkin en değerli metin olan İstanbul Sözleşmesi'nin gece yarısı bir kararla feshedilmesine dair açıklama yaptı. 

Sözleşmenin imzacı devletlere, "toplumsal cinseyetçi bakış açısını" değiştirme, kadın ve erkek arasındaki her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmayı, kadına yönelik şiddet konusunda, etkin önlemler alma görevini yüklediği kaydedilen açıklamada, "Sözleşme, 'temel haklar, eşitlik ve ayrım gözetmeme' başlığı altında cinsel kimlik, cinsel yönelim, göçmen ve mülteci olma durumu, ulusal azınlık ve daha birçok alanda, 'ayrımcılık yapmama' görevini de imzacı devletlere yüklemektedir. T.C devleti, mecliste aldığı bir karar ile imzaladığı bu sözleşmedeki imzasını bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gece yarısı geri çekmiştir. Bu karar sözleşmenin kadınlara tanıdığı haklardan vazgeçme kararıdır. Kabul etmiyoruz, sözleşmeye sahip çıkmaya, yazılı hukuktan doğan tüm haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz, kadına yönelik şiddet politiktir" denildi.