19 Eylül 2024 Perşembe

Bilinç kaybı yaşayan hasta tutuklu Mevlüde Başdaş hastaneye götürülmüyor

İHD İzmir Şubesi "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" eyleminde, 1 Mayıs'ta bilinç kaybı yaşayan hasta tutuklu Mevlüde Başdaş'ın hastaneye götürülmediğini belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" şiarıyla Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde bir araya geldi. Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken İHD ve tutuklu yakınları, "Tek tipe hayır" ve "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartları ile tek tip elbiseye karşı dövizler taşıdı.
 
Bu haftaki basın açıklamasını İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Türkiye hapishanelerinde 402'si ağır bin 154 hasta tutuklu olduğunu ve her geçen gün sayılarının arttığını hatırlatan Çiçek, hapishane koşulları, idarenin yaklaşımları ve OHAL'in getirdiği olumsuzluklar nedeniyle tutukluların hastalıklarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Çiçek, Tarsus 3 Nolu Kapalı Kadın Hapishanesi'nde yaşamını yitiren tutuklu Halime Gülsu'yu hatırlattı.
 
Çiçek, hayatını kaybeden Gülsu'nun hapishane idaresi ve OHAL koşulları nedeniyle ortaya çıkan yaklaşımın kurbanı olduğunu kaydetti.
 
MENEMEN VE KIRIKLAR DA AÇLIK GREVİ SÜRÜYOR
 
Hapishanelerde çıplak arama, ayakta sayım verme, basılı yayın ve kitapları vermeme, iletişim engelleme gibi hak ihlallerinin yaşandığını belirten Çiçek, "Bu uygulamalara karşı Kırıklar 2 Noli F Tipi Hapishanesi'ndeki mahpusların başlattığı dönüşümlü açlık grevi devam etmektedirler. Ayrıca Menemen R Tipi Hapishanesi'ndeki hasta mahpuslar da sevk taleplerinin yerine getirilmesi için 20 Nisan'dan beri açlık grevinde. Tutukluların üstünde Demokles'in kılıcı gibi sürekli sallandırılan tek tip elbise dayatması ise bekletilmekte. Bu tek tip elbise dayatmasından vazgeçildiğinin biran önce açıklanmasını istiyoruz" dedi.
 
Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan yüzde 86 engel raporu bulunan 59 yaşındaki Mevlüde Başdaş'ın durumuna da dikkat çeken Çiçek, Başdaş'ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.