22 Eylül 2024 Pazar

Bilgen: YSK Binali Yıldırım'a mazbata vermeyebilir

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, geçmişte adaylığına onay verilen ancak seçildikten sonra YSK'nin mazbata vermediği vekillerin olduğunu dile getirerek benzer durumU Binali Yıldırım'ın da yaşama ihtimalinin olduğunu söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP Meclis İdare Amiri Mahmut Toğrul ve HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun ile birlikte Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret etti.
 
Basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan HDP heyeti, ziyaret sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, sokakta yapmak istedikleri eylem ve etkinliklerde yaşanan polis saldırılarına değinerek toplantı, gösteri ve yürüyüşü hakkıyla ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti.
 
YILDIRIM'IN KİŞİSEL TERCİHİ OLAMAZ
 
Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için görevinden istifa etmesine ilişkin konuşan Bilgen, "Bu mesele sadece Meclis Başkanı'nın kişisel performansı, geleceği, buna dair kaygıları üzerinden tartışılacak bir mesele değildir. Meclis'teki tartışmalarda bile oturumu yönetenin görüş beyan etmemesi gibi bir hassasiyetle düzenlenmiş bir mevzuatın yanına seçim kampanyasını siyasi faaliyet saymama yaklaşımı insanların hukuk metinlerini okuma biçimlerini hafife almaktır" dedi.
 
Binali Yıldırım, "aday olan milletvekilleri, belediye başkanları istifa ederse ben de edeceğim" sözüne ilişkim ise "Herkesle kendi pozisyonunu eşitleyerek bir normalleştirme tavrı anlaşılır değil" diye konuştu.
 
YSK MAZBATA VERMEYEBİLİR
 
"Kamuoyunun eğilimi, beklentisi, partilerin, kişilerin yaklaşımı farklı olabilir. Ama 94. Madde özel bir düzenleme içeriyor, özel düzenlemeler hukukta genel hükümlerin üzerindedir. Bu, hukukun en temel kaidelerindendir. Meclis Başkanı için Anayasa'da özel bir madde varken onu bir şeyle kıyaslamanız tartışmayı yaymak, sulandırmak, gerçek zeminden kaçmaktır" diyen Bilgen, Anayasa'da aynı hükümde "istifa etmezse ne olur'a ilişkin bir somut madde olmadığını ifade etti.
 
"Ama 17 Şubat'tan sonra, adaylıkların kesinleşmesinden sonra YSK bu konuda bir söz söylemez, somut bir tavır ortaya koymazsa geriye bir tek seçenek kalır o da bir kaostur. Eğer Sayın Yıldırım belediyeyi kazanırsa mazbatanın verilmemesi ihtimalidir. Bu kaosu kimsenin göze almaması gerekir" diyen Bilgen, geçmişte adaylığına onay verilen ancak seçildikten sonra YSK'nin mazbata vermediği vekillerin olduğunu dile getirdi.
 
TOPLUMUN RUH SAĞLIĞINI İKTİDAR BOZUYOR
 
MHP'nin verdiği önergede Türk halkının ruh sağlığının bozulduğuna dair yer alan tespitlere ilişkin konuşan Bilgen, "Dünyada özellikle otoriter sağ popülist siyaset tarzının kendisi, megalomani diye tarif edilebilecek liderlikler, Amerika'da, Avrupa'da, aşırı sağ, ırkçı yabancı düşmanı İslamafobik siyasi partilerde yaygın ve egemen hale gelmiş durumda" dedi.
 
1. Emperyalist Paylaşım Savaşı başta olmak üzere liderlerinin konuşarak sorun çözmemesi ve kendi kişisel takıntılarının bedelini bütün insanlığa ödetmesinin halklara büyük acılar yaşattığını vurgulayan Bilgen, "Toplumun ruh sağlığı ile ilgili de; yaşadığımız cinnet halleri, tacizler, şiddet, hayvan hakları ile ilgili tahammülsüzlük, sokak gösterilerinde bile milletvekillerine bile davranış biçimini dikkate aldığımızda bir ruh sağlığı problemimiz olduğu doğru. Ama bunun çözümü konusunda parlamento ne kadar ortaklaşır ve bir düzenleme yapmayı başarır; onu teklifi yapanların performansı ile birlikte göreceğiz" diye konuştu.