19 Eylül 2024 Perşembe

Bilgen: Kürtlere el uzatmak yerine kolunu Ruslara kaptırmış

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Efrin'i işgal planları konusunda "Türkiye Rusları ikna etmek için çaba sarf ediyor. Kürtlere el uzatmak yerine kolunu Ruslara kaptırmış bir dış politika ile karşı karşıyayız" dedi, bu yanlıştan dönülmesini istedi.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Konuşmasına kapatılan TV 10 Genel Yayın Yönetmeni Veli Büyükşahin ve kameramanı Veli Haydar Güleç'in tutuklanmasını kınayarak başlayan Bilgen, tek tip elbiseyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tek tip elbiseyi tüm topluma yönelik tek tipleştirme siyasetinin parçası olarak değerlendiren Bilgen, "KHK'da uygulamaya karşı gelenlerin, direnenlerin ziyaretçi yasağına tabi tutulacağı söyleniyor. Yani tek tip kararıyla sadece tutuklular değil yakınları, çocukları, akrabaları da cezalandırılıyor. Dünyada çok örneği var. Erdoğan da altını çiziyor, Guantanamo örneğini veriyor. Ama insan hakları, kötü uygulamaları kimse için emsal oluşturmaz, kötü örnekleri kimse kendi yanlışına emsal gösteremez. Kaldı ki başka örnekler de var. O turuncu tulumları IŞİD'liler de Türk askerlerini, Avrupalı gazetecileri yakarken kullandılar. Kafeslerin içinde insanları yakarken bu kıyafetleri giydirdiler. ABD'nin Guantanamo'da yaptığını, IŞİD'in Suriye'de yaptığını örnek alan bir ülkenin dünyaya söyleyeceği çok fazla söz yok. Bir kez daha uyarıyoruz; bu yanlışlar, bu acılar tekrarlanmasın. Bunun bedelini henüz yargılanma süreçleri tamamlanmamış, suçlulukları ispat edilmemiş kimselere dayatarak tüm ülke ödemesin" dedi.
 
Saray'ın Efrin'i işgal planlarına dair de açıklamalarda bulunan Bilgen, böyle bir adımın ülkeyi uçuruma sürükleyeceği uyarısında bulundu. Efrin'in göç aldığı için Kürtlerle birlikte diğer halkların huzur içinde yaşadığı bir bölge olduğunu söyleyen Bilgen, Efrin'den Türkiye'ye tehdit olmadığını vurguladı. Bilgen, "Türkiye Rusları ikna etmek için çaba sarf ediyor. Kürtlere el uzatmak yerine kolunu Ruslara kaptırmış bir dış politika ile karşı karşıyayız" dedi, bu yanlıştan dönülmesini istedi.
 
Bilgen, "Türkiye'de barıştan yana olan, birlikte yaşama umudunu hala koruyan herkesi bu yanlışı durdurmaya çağırıyoruz" diye ekledi.
 
Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hamile 115 çocuğun gizlenmesine de tepki gösteren Bilgen, "115 çocuğun 40'a yakının Suriyeli olması da dikkat çekici. Türkiye toplumundaki çürüme açısından da tüyler ürpertici bir manzara. Bir hastane yönetiminin yanlışlarının mülki idare tarafından üstünün örtülmesi insanın, çocuğun ne kadar değersizleştiğini görmek açısından dikkat çekici bir durum" diye konuştu.
 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bilgen, "Karamollaoğlu'nun Abdullah Gül'ü işaret eden açıklamaları oldu. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye'nin birinci gündemini OHAL'den çıkış, savaş politikalarından vazgeçilmesini sağlayacak etkin muhalefetin inşası olduğunu düşünüyoruz. Biz şu anda isim tartışmayı çok doğru bulmuyoruz. Şüphesiz Saadet Partisinin, Sayın Gül'ün tercihi olacaktır. Ama biz şu anda seçim güvenliğini çok daha fazla önemsiyoruz" dedi.
 
Bilgen, Efrin konusunda HDP'nin eylem planı olup olmadığ sorusu üzerine de sadece HDP'nin değil herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Ayhan Bilgen, "HDP de üzerine düşeni yapacaktır. Kim askere gidecek? Çocuklarını oralarda kaybetmek istemeyen, Türkiye'yi ölüm üzerine değil yaşam üzerine kurmak isteyen herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu.
 
haberi paylaş