20 Eylül 2024 Cuma

Bilgen Kars'ta basın toplantısı düzenledi

Seçim çalışmaları kapsamında Kars'ta basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon açıklamalarına karşı muhalefetin net tavır alması gerektiğini belirtti.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim çalışmalarını yürüttüğü Kars’ta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Bilgen, "Seçim güvenliği Türkiye demokrasisi için en önemli sınav olacak. Bir ülkede tercihler değişebilir, halk daha önce onay verdiği siyasetçiyi cezalandırabilir ama halk hangi tercihi yapmış olursa olsun siyasetçinin görevi bu tercihe saygı duymaktır, onun bu tercihine bağlı olacağını sandığa gitmeden önce de beyan etmektir" dedi.
 
GÖZALTILAR SEÇİMİN BASKI ALTINDA YAPILDIĞININ KANITI
 
Keyfi gözaltıların bıkkınlık değil yeni bir kararlılığı beraberinde getirdiğini belirten Bilgen, Suruç milletvekili adayının da içinde olduğu gözaltıların seçim sürecindeki baskının kanıtı olduğunu ifade etti.
 
Sandık güvenliğinin tehlikede olduğunu söyleyen Bilgen, yurt dışında oy verme saatinin bitmesinden sonra oy kullanıldığına dair sosyal medya paylaşımlarını hatırlatarak "Seçimin sonucu ne olursa olsun, hükümetin görevi şüpheleri giderecek net adımlar atmaktır" dedi.
 
Bilgen konuşmasına şöyle devam etti: "Geçiş dönemini yönetmek siyasetçinin sorumluluğudur. Hükümetin sandıktan çıkacak iradeye bağlı olacağını beyan etmesi, son 3 gün açısından kritik önemde. Eğer bir bırakmama tutumu üzerinden oy alma, psikolojik baskı oluşturma, "nasıl olsa gitmeyecekler, sandıkta da gitmeyecekler" yaklaşımıyla muhalif seçmenin sandığa gitmemesi üzerine oyunlar oynanırsa bu Türkiye’yi çok tehlikeli bir sürece taşır."
 
MUHALEFET KOALİSYON KONUSUNDA NET OLMALI
 
"Bu yeni modelde bir koalisyon mümkün değil, ama partilerin işbirliği hem ikinci tur seçimlerinde hem de ülke yönetiminde hangi eksende olacak, muhalefet partilerinin net bir tutum ortaya koyması gerekiyor" diyen Bilgen, son üç günün muhalefet tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
"Türkiye bu seçimde halkın partilerden daha ilerde oyun kurucu olduğu bir seçime gidiyor. Türkiye demokrasisi için gurur verici kısmı budur. Hangi kimlikte, hangi inançta olursa olsun, değişimi siyasetin merkezine taşımak ve bu değişim sürecini olgunlukla yürütmek seçmenin sandıkta da sonrasında da oyuna ve ülkesine sahip çıkarak siyasi partilere mesaj vermesidir. Siyasi partiler halkın talebinin gereğini yaptıkları oranda güçleneceklerdir" diyen Bilgen halkın talebinin tersine hareket edenlerin sandıkta hayal kırıklığı yaşayacağını ifade etti.
 
25 HAZİRAN SÜRPRİZLERE AÇIK
 
Bilgen, "25 Haziran sabahı çok farklı gelişmeler ortaya çıkabilir. Biz ilkesel yaklaşıyoruz. Başından beri demokratik anayasa diyoruz ve demokratik anayasa ekseninde bu ülkenin geçiş dönemini yönetmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Tek adam yetkilerinin parlamentoya devrinin sağlanması gerektiğinin altını çiziyoruz. Biz bu ilkesel tutumun arkasındayız" dedi.