22 Eylül 2024 Pazar

Biden, İsrail'in işgaline desteğini açıkladı

İsrail'in Filistin'e yönelik işgal ve katliam saldırılarının destekçisi ABD'nin Başkanı Biden, Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştü. Biden görüşmede iki devletli çözümden yana olduğunu öne sürerken, İsrail'in işgaline ve Filistin halkına yönelik saldırılarına desteği sürdüreceklerinin sinyalini verdi.

ABD Başkanı Joe Biden dün İsrail yönetimi ile yaptığı görüşmenin ardından bugün Batı Şeria'da Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Beytüllahim kentindeki görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Biden, Ortadoğu sorununda iki devletli çözümden yana olduklarını öne sürdü.

İsrail'in işgalci saldırılarına ve Filistin halkına yönelik katliam politikalarının destekçisi ABD Başkanı Biden, Filistinlilerin yaşadığı acı ve öfkeyi Washington'ın hissedebildiğini iddia etti. Biden, "Filistinliler bağımsız, egemen, kendi ayakları üzerinde durabilecek kendilerine ait bir devleti hak ediyor. Bu topraklarda derin kökleri bulunan iki halkın iki devlet içinde yan yana barış ve güvenlik içinde yaşaması…" dedi. Biden'in bu sözlerinin ardından bugün şartların buna uygun olmadığını söylemesi dikkat çekti.

Filistin lideri Abbas ise "barışın anahtarının Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona erdirilmesiyle başlayacağını" söyleyerek Biden'dan, Kudüs'teki Filistinlilerle ilişkilerden sorumlu konsolosluğun yeniden açılmasını istedi. ABD, Donald Trump döneminde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımış ve Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımıştı. Filistin ile ilişkilerden sorumlu Kudüs'teki konsolosluk ise kapatılmıştı.

BİDEN İSRAİL'İN İŞGALİNE DESTEĞİNİ AÇIKLADI
Abbas'ın bu talebi karşısında işgalci İsrail devletinin yanında olduklarını ilan eden Biden, Kudüs'ü başkent olarak tanıma kararından geri adım atmayı düşünmediklerini söyledi. Biden'ın bağımsızlık talebinden vazgeçmesini istediği Filistin yönetimine ekonomik yardım önermesi dikkat çekti.

Biden, Cuma sabahı İsrail'in ilhak ettiği Doğu Kudüs'te bir hastaneyi ziyaret etmiş ve bölgedeki sağlık kuruluşları için 100 milyon dolarlık yardım paketi açıklamıştı. Biden, BM'ye bağlı Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA için de 200 milyon dolarlık ek kaynak taahhüdünde bulundu. ABD'nin UNRWA'ya yaptığı ödenekler Trump döneminde büyük ölçüde kesintiye uğramıştı.

GAZETECİLER ŞİRİN'İN RESMİNİN OLDUĞU TİŞÖRTLER GİYDİ
El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akleh'in mayıs ayında Batı Şeria'da bir İsrail askeri operasyonunu takip ederken öldürülmesinin Filistin'de yarattığı öfke Biden'ın ziyaretine de yansıdı. Biden Beytüllahim'e girişinde "Şirin için Adalet" pankartları ve protestolarla karşılandı. Basın toplantısında da Filistinli gazetecilerin üstlerinde Ebu Akleh'in fotoğrafının basılı olduğu siyah tişörtler giymeleri ve toplantı odasındaki bir sandalyenin boş bırakılarak üzerine Ebu Akleh'in fotoğrafının konması dikkat çekti.

Abbas, ABD vatandaşı olan Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akleh'in katillerinden hesap sorulması gerektiğini vurguladı. Biden ise "ABD'nin Ebu Akile'nin ölümünün eksiksiz ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasında ısrarı sürdüreceğini ve dünyanın her yerinde medya özgürlüğünü savunmaya devam edeceğini" öne sürdü.