2 Ekim 2024 Çarşamba

Beyninde kist bulunan Pınar Tikit'in cezası ertelensin

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan ve beyninde arakroid kist bulunan Pınar Tikit'in cezasının ertelenmesi talebinde bulundu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 314. haftasında Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Pınar Tikit'in durumuna dikkat çekti.

İHD Ankara Şubesi'nde yapılan basın açıklamasında konuşan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, Tikit'in beyninde arakroid kist bulunduğunu, Mayıs 2017'de Bayburt Cezaevi'nden Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sevk edildiği bilgisini paylaştı.

Tikit'in beynindeki tümörün 8 cm büyüklüğünde olduğunu belirten Çevirmen, MR sonuçlarıyla birlikte götürüldüğü Sincan Devlet Hastanesi'ndeki Beyin Cerrahi Polikliniği'nin, Tikit'in beynindeki tümör için "İlk defa bu büyüklükte bir kist gördüğünü, aynı zamanda beyinde şişme meydana geldiğini ve bunun yakın bir zamanda kendisini zorlayacağını" teşhisini aktardı. Çevirmen, Tikit'in tutuklanmadan önce de Numune Hastanesi'ne başvurduğunu ve doktorların böyle riskli ameliyatın sorumluluğunu alamayacaklarını, ancak kistin 10 cm olduğunda tüm risklere rağmen ameliyatının yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

'HİJYEN SAĞLANMIYOR, RİNGLER ÇOK KİRLİ'
Tikit'in sağlık nedeni, kardeşiyle aynı yerde olma istemi ve ailelerine yakın bir yerde bulunan hapishaneye sevk edilmesi için dilekçe verdiğini ancak talebinin yerine getirilmediğini söyleyen Çevirmen, "Tikit son mektubunda beynindeki araknoid kistten kaynaklı olarak sürekli olarak kontrollere gitmesi gerektiğini, tek seferlik gidiş gelişler olmayacağından, yoğun bir hastane sevkinin olduğunu, her gidişinde 14 günlük karantinanın ayları bulacağını, araknoid kistten kaynaklı olarak bayılmalar yaşadığından dolayı dar, küçük bir odada kilitli kalmasının risk yaratacağını, sağlık sorununu daha da arttıracağını ve tetikleyeceğini aktarmıştır. Yine karantina odalarının çözüm olmadığı gibi gerekli olan hijyen koşullarını sağlayamadığı, yine götürüldükleri ring araçlarının da çok kirli, havasız olmasının da sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini de aktarmıştır" ifadelerini kullandı.

'CEZASI ERTELENSİN'
Tikit'in riskli olan beynindeki araknoid kist rahatsızlığı nedeniyle zorunlu olan kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Çevirmen, "Bu konuda kendisine uygun bir çözüm üretilmesi, kardeşi ile aynı yerde bulunma talebinin karşılanması, hasta olan mahpusların yaşamlarının korunması için iyileşinceye kadar cezasının ertelenmesi gerekmektedir" dedi.