BES'ten Fiili Hizmet Süresi Zammı'na ilişkin yasa teklifi girişimi
BES, Fiili Hizmet Süresi Zammı ve iş riski tazminatına ilişkin taleplerinden oluşan raporun, Meclis'e yasa teklifi olarak verilmesi için gerekli girişimlerin yapıldığını duyurdu.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), tüm emekçilere fiili hizmet süresi zammı ve iş riski tazminatı verilmesi ile ilgili yasa teklifi hazırladı. Sendika, hazırlamış olduğu yasa teklifini siyasi parti temsilcilerine TBMM yasa teklifi olarak sunmaları konusunda, sendika binasında basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan BES Genel Başkan Serpil Akpınar, olağanüstü bir süreçten geçildiğini belirterek, koronavirüs salgını verilerini endişeyle takip ettiklerini kaydetti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, Avrupa'da kümülatif vaka sayısında en fazla artış kaydedilen beş ülke arasında Türkiye'nin de bulunduğunu söyleyen Akpınar, "Aynı gün siyasi iktidar 1 Haziran itibariyle işleyecek olan normalleşme takvimini açıklamıştır. Açıklanan vaka ve ölüm sayılarındaki azalma umut vericiymiş gibi görünse de salgın hala devam etmekte, her gün 1000 civarında Covid-19 tanısı konulmakta, insanlar hayatlarını kaybetmeye devam etmektedir" dedi.
Siyasi iktidarın ekonomik kaygılarla, birçok kısıtlamayı kaldırdığına dikkat çeken Akpınar, "Bu süreçte gerek kamu gerekse özel sektörde çalışan binlerce emekçi hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde gerek yürürlükte olan gerekse mülga olmuş sosyal güvenlik yasalarında işin risk ve zorluk derecesine göre Fiili Hizmet Süresi Zammı uygulanmaktadır. Fiili Hizmet Süresi Zammının amacı, normal çalışma şartlarına göre daha zor şartlarda ve riski daha yüksek işlerde çalışanlara, işin zorluk ve risk derecesine göre yıllık olarak verilen ilave çalışma süresidir. Geçtiğimiz şu süreçte koronavirüsün salgın ve bulaşıcılığı devam etmekte iken, yeni bir durum daha ortaya çıkmıştır ki oda mevcut yasalarımız Covid-19 benzeri insan yaşamını tehlikeye atan, bugün ve yarın sonuçlarının ne olacağı belli olmayan doğal veya doğal olmayan durumlar dahil tüm toplumu ilgilendiren bu risklere rağmen çalışmak zorunda bırakılan işçi ve memur emekçilerin aldıkları riski tazmin etmemektedir. Bundan dolayı işyerlerinde çalışmak zorunda olanların, yaptıkları hizmeti yerine getirirken yüksek risk altında çalıştıkları sürelerde hem yaşam süresi açısından, hem de bunun ekonomik tazmini açısından yasal bir düzenleme şart olmuştur" diye konuştu.
Akpınar, "Zor koşullarda çalışmak zorunda bırakılan çalışanların 13 Mart 2020 tarihinden itibaren, işyerlerinde fiilen çalıştıkları her gün için ilave olarak bir gün Fiili Hizmet Süresi Zammı yararlandırılmalarına ilişkin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 40. Maddesi'ne bir bent eklenerek bu haktan faydalandırılmaları gerekmektedir" dedi. Akpınar, yine salgın döneminde yüksek risk altında kamuda veya özel sektörde çalışmasına bakılmaksızın her çalıştıkları günü 2 gün sayılarak, 13 Mart 2020 tarihinden itibaren geçen fiili çalışmalarının karşılığı olarak hak ettikleri maaşlarına bu süre karşılığına denk gelen kısmına tazminat ödemesi yapılmasına ilişkin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda gerekli kanuni düzenleme yapılması çağrısı yaparak, tazminatın ödenmesi gerektiğini ifade etti.
Akpınar, son olarak, Fiili Hizmet Süresi Zammı ve iş riski tazminatına ilişkin taleplerinin sendika tarafından yasa teklifi için hazırlandığını, TBMM'ye yasa teklifi olarak verilmesi için gerekli girişimlerin yapıldığını belirtti.