22 Eylül 2024 Pazar

BES: Vergi dilimi soygununa son verilsin

2023 yılı bütçe çalışmalarının başlaması üzerine halktan ve emekten yana bir bütçe istemek, vergide adaletsizliğe tepki göstermek için ülke çapında sokaklara çıkan BES, vergi adaletsizliğe ve sermayeyle savaşa ayrılan bütçenin ekonomik krizi derinleştirdiğinin altını çizdi.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), İstanbul, Ankara, Adana, Aydın, Antalya, Balıkesir, Batman, Dersim, Diyarbakır, Antep, Manisa, İzmir, Mersin, Muğla, Zonguldak'ta gerçekleştirdiği eylemlerde, vergide adalet ve halktan, emekten yana bütçe çağrısı yaptı. Eylemlerde, "Vergi dilimi soygununa son verilsin! İnsanca yaşayacak bir ücret için ek zam istiyoruz", "Vergide adalet, insanca yaşam istiyoruz", "Bankalardan alacaklıyız, promosyonlarımız güncellensin" pankartları açıldı.

Büro emekçileri, bulundukları illerin vergi daire başkanlıkları önünde düzenledikleri basın açıklamalarıyla, ekonomik krizin giderek derinleştiği bu dönemde yüksek enflasyonla birlikte işçilerin, emekçilerin, küçük esnafların, çiftçilerin, öğrencilerin üzerindeki vergi yükünün giderek arttığına dikkat çekti.

"Maaş ve ücretlerde gerçekleşen nominal artışlar gelir vergisi tarifesinde yer alan vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranına, yani üretici fiyatlarına göre artırılmadığından yılın ikinci yarısı ile birlikte yüzde 20, yüzde 27'lik vergi dilimleri ile karşı karşıya kalıyoruz! Yıllardır kamu emekçilerine verilen temmuz maaş artışları vergi dilimi marifeti ile geri alınıyor. Kaşıkla verilen maaş artışlarının kepçe ile geri alındığı süreçleri yıllardır yaşıyoruz" denilen ortak açıklamada, sadece yüksek gelir vergisi yüzünden değil, uygulanan dolaylı vergiler yoluyla da yoksullaşmanın arttığı belirtildi.

"Gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan dolaylı vergiler gelir dağılımı eşitsizliğini derinleştirmeye devam ediyor" ifadeleri kullanılan açıklamada, AKP iktidarıyla halkın, emekçilerin bütçe hakkının gasp edildiğine, hayat pahalılığı ve işsizliğin kronikleştiğine, kamu hizmetlerinin piyasalaştırma, özelleştirme uygulamalarıyla daraltıldığına ve vergi adaletsizliğinin derinleştirilerek, bütçede en büyük payın sermayeye, patronlara, çatışma ve savaşa ayrıldığına dikkat çekildi.

2023 yılı bütçe çalışmalarının başladığı bu dönemde zenginden ve yoksuldan aynı oranda vergi alınmasını kabul etmediklerini belirten büro emekçileri, bütçeye ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:
"√ Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz!
√ Emekçilerin ödediği gelir vergisinin yüzde 10'da sabitlenmesini, açlık sınırı rakamlarının vergiden muaf tutulmasını,
√ Tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilerin kaldırılmasını,
√ Verginin harcamalar üzerinden değil kazanç ve servet üzerinden alınmasını,
√ Toplanan vergilerin toplum yararı gözetilerek parasız sağlık, eğitim, ulaşım ve kamusal hizmetlere harcanmasını,
√ Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,
√ Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini,
√ Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,
√ Niye ödediğimize anlam veremediğimiz damga vergisi gibi çağdışı vergilerin kaldırılmasını,
√ Bütçe süreçlerinin açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütülmesini talep ediyoruz!"

Tüm emekçileri mücadeleye çağıran BES, insanca bir yaşam, güvenceli iş, vergide adalet ve halktan, emekten yana bütçe için alanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.