24 Kasım 2024 Pazar

BES: Tedbirler arttırılsın, yargıda yasal süreler durdurulsun

BES, yargılama hizmetlerinde hak kaybı yaşanmaması için işleyen yasal sürelerin salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında, salgın tehlikesinin sona ermesine kadar durdurulmasını istedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), yargılama hizmetlerinde hak kaybı yaşanmaması için işleyen yasal sürelerin salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında, salgın tehlikesinin sona ermesine kadar durdurulması talebiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Koronavirüs salgınının ülkemizde de artmaya başlamasıyla birlikte işkolumuzda bulunan vergi daireleri, adliyeler, nüfus müdürlükleri, sosyal güvenlik merkezleri, İŞKUR Müdürlükleri, gümrük, TÜİK, Kredi Yurtlar Kurumu gibi birçok kurumda acil olarak tedbir alınması gerektiğini belirtmiştik. Sağlık Bakanlığı ve alandaki sağlık örgütleri, bilim çevreleri tarafından virüsün yayılma hızının en çok toplu bir arada bulunma nedeniyle arttığı belirtilmekte ve bu konuda tedbir alınması konusunda çağrılar yapılmaktadır. Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 10 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar salgın artarak devam etmektedir. Son alarak vaka sayısının 359 olduğu ve dört yurttaşımızı kaybettiğimiz Sağlık Bakanı, 9 bin 800 kişinin karantinada olduğu İçişleri Bakanı tarafından açıklanmıştır" denildi.

Büro emekçilerinin halkla yoğun temaz halinde olduğu kaydedilan açıklamada, "Bu nedenle öncelikle zorunlu izne ayrılanların dışında kalan büro emekçilerinin dönüşümlü çalışması sağlanmalıdır. Kurumlarda; hijyenin sağlanması, izinlerin idari izin olarak kullandırılması, yurttaşların gerekirse kurum içerisine girmesine gerek kalmadan iş ve işlemlerinin yapılması için geçici teknik alt yapının oluşturulması ve gerektiğinde hizmet üretiminin durdurulması, çalışma saatlerinin kısaltılması dahil tüm tedbirlerin alınması önerilerimizi ise bir kez daha tekrar ediyoruz" diye belirtildi.

Bugüne kadar geçen sürede kurumlarda tedbirlerin kısmi alındığına dikkat çekilen açıklamada, alınan tedbirlerde de uygulama birliğinin sağlanamadığı vurgulandı.

Kurumlarda yeni tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak yargılama hizmetlerinde hak kaybına yol açacak süreli işlerin fazla olması nedeniyle acil olarak tedbirlerin arttırılması gerekmektedir" denildi.

Adalet Bakanlığı ve HSK Başkanlığı tarafından alınan tedbirlerle adliyelerde uygulama birliği sağlanmadığı, özellikle İcra Müdürlüklerinde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken BES, "Son olarak İstanbul Anadolu Adliyesinde virüs şüphesiyle Aile Mahkemesi, İstanbul Adliyesinde de yine virüs tespit edilmesi nedeniyle Sulh Hukuk Mahkemesi kaleminin kapatıldığı ve personelin karantinaya alındığı basına yansımıştır. Çalışan ve işlem yapmak üzere başvuran yurttaş sayısının yüksek olduğu adliyelerde bu durumun artması kaçınılmazdır" ifadeleri kullanıldı.

BES, her ne kadar birçok işlemin UYAP üzerinden yapılabileceği belirtilse de süreli işler nedeniyle adliyelere işlem yapmak üzere halkın gelmesine engel olunamadığı, adliyelerde genel olarak kalemlerin küçük olduğu, dosyaların tarafları ve avukatlarla birlikte yargı çalışanlarının bu ortamda bir arada bulunuyor olması göz önüne alındığında yargı çalışanları için dönüşümlü çalışma bütün adliyelerde uygulanması gerektiğini önerdi.

BES açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Yine bu süre zarfında İcra Müdürlüklerinde yoğun olarak hizmet verilmeye devam edilmektedir. Haciz talepleri gibi talepler 3 gün içinde yerine getirilmediği takdirde icra müdürlüğü çalışanları hakkında işlem yapılmasının önü açılmaktadır. Bu şekilde birçok işlemin süreli olması nedeniyle avukat ve yurttaşlarla yargı çalışanları karşı karşıya gelmektedir.

"Bilindiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi dairelerinde fiziki teması ve yoğunluğu azaltmak için süreli işler ve gelir vergilerinin Nisan sonuna kadar ertelenmesi kararı alınmıştır. Yargılama hizmetlerinde de hak kaybı yaşanmaması için işleyen yasal sürelerin salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında, salgın tehlikesinin sona ermesine kadar durdurulması, yine İcra Müdürlüklerinde İİK'nun 330. maddesi kapsamında icra takiplerinin durdurulması acilen sağlanmalıdır.

"Türkiye Barolar Birliğinin de bu konuda talebi bulunmaktadır. Hiçbir dava, icra takibi, yasal süre insandan önemli değildir. Tedbirlerin bir an önce arttırılmasını istiyoruz."