21 Eylül 2024 Cumartesi

BES: SGK emekçilerinin talepleri karşılansın

BES Antalya Şubesi, SGK emekçilerinin taleplerine dikkat çekmek amacıyla SGK İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Eylemde, SGK emekçilerinin artan iş yüküne ve düşük ücretlere dikkat çekildi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi üyesi SGK emekçileri, iş bıraktı ve taleplerini seslendirmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Taleplerinin yer aldığı pankart ve dövizler taşıyan SGK emekçileri adına açıklamayı BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol okudu.

Yıllardır insanca yaşamak ve çalışmak için mücadele ettiklerini kaydeden Mol, iktidarın ülkeyi sermaye sahipleri için cennet, emekçiler için cehenneme çeviren uygulamalarına karşı her daim emekçilerden yana tutum aldıklarını, bundan sonra da almaya devam edeceklerini vurguladı.

EYT yasasıyla birlikte SGK emekçilerinin iş yükünün dayanılmaz oranda arttığına işaret eden Mol, "Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan ve tüm bu iş yüküne rağmen kamuda en az maaşı alan SGK emekçileri olarak artık yeter diyoruz" ifadelerini kullandı.

SGK emekçilerinin fazla mesai ücretlerinin 6 bin, memur maaşlarının ise 20 bin liranın üzerinde olduğu yönündeki haberlere itiraz eden Mol, 15 yıllık bir SGK emekçisinin maaşının 11 bin 300 lira olduğunu aktardı. Maaşlarının açlık sınırında olduğunu vurgulayan Mol, fazla mesailerinin ise 100 saatin üzerine çıktığına dikkat çekti. SGK emekçileri olarak açlık sınırında 85 milyona hizmet için çalıştıklarını belirten Mol, bu hizmetlerinin karşılığını alamadıkları gibi büyük haksızlıklara uğradıklarını dile getirdi.

666 sayılı KHK'yla aldıkları ikramiye ve ek ödemelerin 2012'de kaldırıldığını hatırlatan Mol, "Sendikamızın öncülüğünde yapılan anayasa mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, mahkeme kararı yok sayıldı, gereği yapılmadı, hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edildi" dedi. Başka bir haksızlığın ise ek gösterge düzenlemesinde yaşandığını hatırlatan Mol, SGK emekçilerinin 3600 ek gösterge kapsamı dışında tutulmasına tepki gösterdi.

"İki ayı aşkın süredir alanlarda, iş yerlerimizin önünde açıklamalar, iş bırakma eylemleri yapıyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Haklı ve insani taleplerimizi dillendirmemiz rahatsızlık vermiş olacak ki, haksız hukuksuz bir şekilde sürgünlere gönderiliyoruz, eylem yapmayın tehditleri ile karşılaşıyoruz" diyen Mol insanca yaşam talebinden vazgeçmediklerini, haklarını alana kadar mücadeleyi omuz omuza büyüteceklerini vurguladı.

Mol, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
🔹Sosyal güvenlik kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan
eklenmesini istiyoruz.
🔹Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan başta SGK çalışanları olmak üzere tüm büro emekçilerine 3600 ek gösterge istiyoruz.
🔹Aynı hazine maliye bakanlığında olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
🔹Ücretsiz yemek, kira yardımı ve tüm kurumlarda kreş istiyoruz.
🔹Mülakat değil liyakat esas alınsın istiyoruz.
🔹Kamu Emekçilerinin yıllardır gerileyen maaşlarının en aşari yoksulluk sınırında olmasını istiyoruz.
🔹Kamu Emekçileri olarak bizler lütuf istemiyoruz, maaş ve özlük haklarımıza ilişkin acilen toplu
sözleşme masası kurulmasını, taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz.

Eylem sloganlarla son buldu.