22 Eylül 2024 Pazar

BES İzmir: Testi pozitif çıkan personel çalıştırılıyor

BES İzmir Şubesi, İl Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan iki memurda korona çıkmasına rağmen çalıştırılmalarına tepki gösterdi. BES, halk sağlığının tehlikeye atıldığına dikkat çekti, yetkilileri göreve çağırdı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, İl Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan iki memurun koronavirüs testinin pozitif çıkmasına rağmen çalıştırılmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Sendika binasında yapılan basın toplantısına Eğitim Sen 1 nolu Şube Başkanı Necip Vardal, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı Veysel Beyazdam ile DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da katıldı. 

Açıklama yapan BES Şubesi Başkanı Mustafa Güven, kapitalist sistemin aşırı kar hırsının bir sonucu olarak kamu hizmetlerinin, emekçilerin ve halkın sağlığının tehlikeye atılarak sürdürüldüğünü söyledi. Güven, salgının arttığını ancak buna rağmen kamu ve özel iş yerlerinde filyasyon işlemleri, hijyen sağlanmadan çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 

İl Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan iki memurda korona çıktığını belirten Güven, "Bayramdan dönen ve 1 hafta çalıştıktan sonra memleketinde ailesinde covid-19 çıkmış olması dolayısıyla kendine Cuma Günü test yaptırmış, yine hafta sonu bir başka çalışan da test yaptırmış ve iki emekçinin de test sonucu dün itibariyle pozitif çıktığı öğrenilmiştir. İl Nüfus Müdürlüğü bu durumda İlçe Sağlık Müdürlüğüne durumu aktarması gerekirken, tam aksine gelen vatandaşların randevularını da ertelemeyerek hiç bir şey yokmuş gibi çalışmaya devam ettirmesi, konuyla ilgili genelgelere de aykırı olduğu gibi halk sağlığını tehlikeye atmış bulunmaktadır" dedi.

'KAMU KURUMLARINDA VAKA SAYISI ARTIYOR'
Müdürlükte çalışan 15 kişinin de dün öğleden sonra Konak İlçe Sağlık Müdürlüğüne giderek test yaptırdığını ve şu an evlerinde karantinada olduklarını aktaran Güven, İzmir Vergi Dairesi'nde bir çalışanda korona çıktığı haberini aldıklarını söyledi. Bir çok ilde kamu kurumlarında çalışanlarda korona çıktığını da bildiren Güven, iş yerlerinde vaka sayıları artarken, idarecilerin bir kısmının durumu önemsemeyen tavır içerisinde olduğunu ifade etti. Güven, "Bu koşullarda kamu iş yerlerinde sağlıklı çalışma ortamı sağlamak mümkün görünmemektedir" dedi.

Yüzlerce kamu emekçisinin bulaş riskine rağmen halkla temas halinde hizmet üretmeye devam ettiğini vurgulayan Güven, "Dolayısıyla en önemli sorun metroda, serviste, iş yerinde yan masamızda covid 19 taşıyıcısı var ama biz bunu bilmiyoruz. Çünkü kamu iş yerlerinde hala test yapılmıyor" dedi.

'EMEKÇİLERE KADEMELİ TEST YAPILMALI'
Kamu emekçilerine kademeli olarak test yapılması gerektiğini vurgulayan Güven, şöyle devam etti: "Covid-19 tespit edilen iş yerlerinde gerekli filyasyon işleminin yapılması, iş yerlerinde gerekli hijyenin sağlanması ve maske dağıtımının aksatılmaması, vatandaş yoğunluğunun çok olduğu ve fiziksel mesafenin korunamadığı yerlerde çalışanlara tam koruyucu maske dağıtılması, randevu sisteminin yaygınlaştırılması, kamu hizmetinin zorunlu olmayan kısımlarında dönüşümlü çalışma, evden çalışma gibi teması azaltan çalışma biçimlerinde hizmet vermenin yeniden planlanması gerektiği açıktır."

'VALİLİK GÖREVİNİ YAPMALI'
İzmir'de bir günde 400'ü aşkın vakanın tespit edildiğini hatırlatan Güven, valiliğin bu konuda net tutum almaya çağırdı. Güven, şunları söyledi: "6331 Sayılı Yasayanın 13 Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen; 'Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz' maddesine göre çalışanların kendi sağlıklarını koruma altına almaya çalışması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca görevini yapmayan halk sağlığını tehdit eden kamu idarecileri ile ilgili çalışanlar adına gerekli hukuki işlemleri yapılacaktır."

Ekonomik krizin ve pandeminin faturasının emekçilere çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Güven, insanca bir ücret ve insanca çalışma koşulları için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.