4 Ekim 2024 Cuma

BES: Gençlerin KYK ve GSS borçları silinsin

Gençlerin borç ve işsizlikle kuşatıldığını belirten BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, "Eğitim ve sağlık parasız olmalı, KYK ve GSS borçları silinmeli" dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kredi (KYK) borçlarının silinmesine ilişkin genel merkezlerinde basın toplantısı düzenledi.

5 MİLYON GENCİN KYK BORCU BULUNUYOR
Ekonomik sorunların pandemide sağlık sorunlarının önüne geçtiğini ifade eden BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, üniversite mezunu dört gençten üçünün işsiz olduğunu belirtti. Berdicioğlu, 5 milyona yakın KYK borcu bulunduğu, 300 bini hakkında icra işlemleri başlatıldığını söyledi.

Kredi borcu olan gençlerin çoğunlukla dar gelirli aileden geldiğini aktaran Berdicioğlu, "Yıllarca her türlü fedakârlıkta bulunarak okuttukları çocuklarının iş bulamadığı için kredi borçlarını ödemek çoğu defa ailelerine kalmaktadır. İşsizliğin ve hayat pahalılığının sorumlusu siyasi iktidardır bunun bedeli iş bulamayan gençlere ve bu gençlerin ailelerine ödetilemez" ifadelerini kullandı.

GENÇLER İŞSİZLİK, KYK VE GSS KUŞATMASI ALTINDA
Gençlerin işsizlik ve KYK borcu dışında GSS kuşatması altında olduğunun altını çizen Berdicioğlu, "Bir yurttaş, sağlık kurumuna adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete vs. adı altında ek olarak cepten Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) katılım payı, özel sağlık kurumlarına ve vakıf üniversite hastanelerine ayrıca ilave ücret ödemek zorunda kalıyor. İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir" diye konuştu.

TEDAVİ PARALI
GSS ve Bağ-Kur borcu olanların teşhisinin parasız, tedavinin paralı olduğunu aktaran Berdicioğlu, şunları söyledi: "Pandemi döneminde en temel ihtiyaç olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak GSS borcu olanlar için 2021 yılı sonuna kadar uzatılmakla birlikte GSS ve Bağ-Kur borcu olanlar eczanelerden ilaç alamayacak. Bu durumda sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz."