4 Ekim 2024 Cuma

BES Antalya Şube Başkanı: 5 milyona yakın kişinin KYK borcu silinsin

KYK ve GSS borçlarının silinmesi talebiyle yapılan basın toplantısında konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, 5 milyona yakın kişinin KYK borcunun olduğnu söyledi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi, KYK ve GSS borçlarının silinmesi talebiyle sendika binasında basın açıklama yaptı.

Basın açıklamasını okuyan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, ekonomik sorunların pandemide sağlık sorunlarının önüne geçtiğini söyledi. Mol, üniversite mezunu dört gençten üçünün işsiz olduğunu, 5 milyona yakın kişinin KYK borcu bulunduğu, 300 bini hakkında icra işlemleri başlatıldığını belirtti.

Gençlerin işsizlik ve KYK borcu dışında GSS kuşatması altında olduğunun ifade edin Mol, "Bir yurttaş, sağlık kurumuna adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete vs. adı altında ek olarak cepten Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) katılım payı, özel sağlık kurumlarına ve vakıf üniversite hastanelerine ayrıca ilave ücret ödemek zorunda kalıyor. İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir" dedi.

Mol, "Pandemi döneminde en temel ihtiyaç olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak GSS borcu olanlar için 2021 yılı sonuna kadar uzatılmakla birlikte GSS ve Bağ-Kur borcu olanlar eczanelerden ilaç alamayacak. Bu durumda sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz" diye konuştu.