23 Eylül 2024 Pazartesi

BES: Açıklanan enflasyonla yüzde 3 zam kabul edilemez

BES, enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 2020-2021 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesine göre verilecek olan yüzde 3 zammın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 2020-2021 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesine (TİS) göre verilecek olan yüzde 3 zammın kabul edilemez olduğu, yeniden TİS masası kurulması gerektiği belirtildi.

Sendikanın gelen merkez binasında düzenleen basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, ekonomik krizin emekçilerin yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırdığını belirterek, "İşsizlik kronik hale gelirken esnaflar kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor. Koşullar böyle iken siyasi iktidar tarafından yapılan ekonomiye dair güzellemelerin yerini acı reçete alırken milyonlarca emekçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri ile ilgili süreç devam ediyor" dedi.

TÜİK tarafından dün açıklanan kasım ayı enflasyonu TÜFE cinsinden aylık yüzde 2,30 artarken yıllık artışın yüzde 14,03 olarak gerçekleşerek son 25 ayın en yüksek oranına ulaştığına vurgu yapan Berdicioğlu, "Yİ-ÜFE cinsinden enflasyon oranında ise aylık yüzde 4,08, yıllık bazda ise yüzde 23,11olarak açıklanması üretici fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemlerde tüketici fiyatlarına da yansıyacağından hayat pahalılığındaki artışın da devam edeceğini gösteriyor. IMF tarafından hazırlanan Türkiye raporlarında önerilen işçi maaşlarını gerçekleşen değil beklenen enflasyon oranına göre arttırın önerisi hayata geçerse emekçilerin reel ücretlerinde ciddi kayıpların yaşanmaya devam edeceği görülüyor" diye kaydetti.

Berdicioğlu, şunları söyledi:
"Son olarak 2020 temmuz ayında yüzde 4 maaş zammı alan kamu emekçileri, yılın ikinci yarısının 5 aylık döneminde yüzde 7,02 enflasyon oranı üzerinden yüzde 3,02 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı. Her yıl olduğu gibi önümüzdeki yılbaşında da hükümet ve yandaş medya tarafından enflasyon farkı maaş artışı olarak kamu emekçilerine müjde başlığı ile manşetlerdeki yerini alacak. Enflasyon farkı maaş zammı olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan odlukçu uzaktır, bağımsız kuruluşlar tarafından hesaplanan enflasyon rakamlarının daha yüksek olduğu kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Yeniden Değerleme oranı yüzde 9,11'ken kamu emekçilerine yüzde 3+3 zam kabul edilemez. 2019 yılında yapılan ve 2020-2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme çoktan hükmünü yitirmiştir. Siyasi iktidar yaşadığımız kriz ve pandemi koşullarında önümüzdeki yıl için toplu sözleşme masasını acilen kurmalıdır. Ekonomik reformlar adı altında sermaye örgütleri ile toplantı üstüne toplantı yapan siyasi iktidar emekçilerin taleplerine kulaklarını tıkamamalıdır."