20 Eylül 2024 Cuma

Bern'de ücret artışı için 20 bin kişi eylem yaptı

Bern'de sokağa dökülen 20 bin kişi ücret artışı, sağlık sigortası, kira, enerji ve tüketim mallarının artan maliyetleri ve hane bütçelerine yılda 3 bin frank ek yük bindirilmesini protesto etti.

İsviçre'de ekonominin iyi gittiği, verimliliğin arttığı açıklanıyor; üst düzey yöneticiler ve patronlar giderek daha çok zenginleşiyor ama işçi ve emekçiler giderek yoksullaşıyor. Açlık ve yoksulluğa mahkum edilen işçi ve emekçiler UNİA sendikasının çağrısıyla İsviçre'nin başkenti Bern'de bir araya geldi.

20 BİN KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ
AVEG-KON'a bağlı İGİF, MLKP, SYKP olmak üzere birçok göçmen kurum ve örgütün katıldığı eylemde yaklaşık 20 bin kişi buluştu. Ücret artışı, sağlık sigortası, kira, enerji ve tüketim mallarının artan maliyetleri ve hane bütçelerine yılda 3 bin frank ek yük binmesini protesto etti.

ALLEVA: ÜCRETLERİN ARTIK ARTMASI GEREKİYOR
Söz alan UNİA Sendikası Başkanı Vania Alleva, "Bazı işverenler yalnızca bir azınlığa bireysel ücret artışı sağlamak isteyerek toplu ücret görüşmelerini sabote ediyor. Bu kabul edilemez çünkü çoğunluğun maaşlarının kesilmesi anlamına geliyor. Birçok sektörde 2021'den bu yana enflasyonda kaçırılan ayarlamalar, fiyat artışları ve verimlilik artışları en az yüzde beşi oluşturuyor. Ücretlerin artık artması gerekiyor ve buna göre herkes için de artması gerekiyor. Bu aynı zamanda asgari ücretler için de geçerlidir" dedi.

'BU EYLEM SADECE İLK ADIM'
Bu eylemin sadece ilk adım olduğu, UNİA sendikasının daha iyi bir ücret ve emeklilik maaşlarının artışı için kampanya yürütmeye davam edeceği vurgulandı.

7 EKİM'DE ZÜRİH'TE ELEKTRİK VE İNŞAAT İŞÇİLERİ EYLEMDE OLACAK
7 Ekim'de Zürih'te de bir eylem gerçekleşecek. Elektrik ve inşaat teknolojisi endüstrilerindeki işçiler daha iyi çalışma koşulları ve ücretler için sokaklara çıkacak.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA EMEKLİLER İÇİN KAMPANYA BAŞLATILACAK
Sendikanın bir diğer kampanyası ise önümüzdeki aylarda "emekliler için daha iyi bir yaşam" talebiyle sürdürülecek. Artan fiyatların etkilerini hisseden emekliler için de iyileştirmelere ihtiyaç olduğu ve bundan dolayı da UNiA, 13. AHV emekli maaşı için kampanya gerçekleştirecek.