19 Eylül 2024 Perşembe

Berlin'de ZORA aktivistinin duruşması görüldü

Berlin'de "Nehirden denize özgür Filistin" sloganı attığı için yargılanan ZORA aktivistine toplam 600 Euro para cezası verildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Filistin'le dayanışma eylemlerinde yer alan ZORA aktivistine, "Nehirden denize özgür Filistin" sloganını attığı için açılan davanın duruşması görüldü.

Berlin Ceza Mahkemesi, bu sloganı atanların İsrail'in varlığını kabul etmediği ve Hamas'a destek verdiği görüşünü bildirdi.

Yargılanan ZORA aktivisti, Filistin halkının yaşadığı soykırıma işaret ederek, attığı sloganın arkasında olduğunu ve bu sloganı atmaya devam edeceğini belirtti. Aktivist, ZORA'nın erkek egemen sisteme, kadın katliamlarına, ırkçılığa karşı, ezilen halkların özgürlüğü ve eşitliği için mücadeleye devam edeceğini ve kendisinin de bu mücadelenin bir parçası olduğunu belirtti.

Dava savcısı Tim Kaufmann, bu sloganı atanların ülke güvenliğini tehlikeye soktuğunu, Yahudileri korkuttuğunu öne sürerek yüksek ceza istedi.

Alman devletinin demokratik hak ve özgürlükleri kısıtladığını, faşist örgüt ve partilere alan açtığını savunan avukatlar, atılan sloganın ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek ZORA aktivistinin beraatini istedi.

Mahkeme, savcının isteği doğrultusunda ZORA aktivistine 40 gün 15'şer Euro'dan toplam 600 Euro para ceza verdi. Avukatlar kararı temyiz edeceklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?
ZORA, Berlin'in Neukölln semtinde bir okulda Filistin bayrağı açan bir öğrencinin öğretmen tarafından tokatlanması üzerine, 11 Ekim'de okulun önünde bir protesto eylemi gerçekleştirmişti. Bu eyleme ZORA aktivistlerinin yanı sıra öğrenciler, veliler ve Filistin'de soykırım saldırılarına karşı çıkan başka aktivistler de katılım sağlamıştı.

Berlin'de Filistin'le dayanışma eylemlerine öncülük eden ZORA'yı sindirmek isteyen Berlin polisi 29 Aralık'ta 170 kişilik polis gücüyle ZORA aktivistlerinin evlerini ve buluştukları bir dernek ile bir kafeyi basarak arama gerçekleştirmişti. Ancak ZORA geri adım atmamış, sokakta olmaya devam edeceğini ilan etmişti.

Mahkemeye basının ilgisi oldukça yoğun olurken, Tutsakların Sesi Platformu (TSP) da duruşmayı izledi.

MAHKEME ÖNÜNDE DAYANIŞMA EYLEMİ
ZORA'nın çağrısıyla mahkeme önünde konuşmaların yapıldığı ve sloganların atıldığı dayanışma eylemi yapıldı. 120'yi aşkın kişinin katıldığı eylemi sürekli provoke eden polis, "Nehirden denize özgür Filistin" sloganı atılması ve başka bahanelerle 9 kişiyi kısa süreliğine gözaltına aldı.

ZORA, mahkemelerin vereceği cezaların ZORA'yı mücadeleden alıkoyamayacağı, sokaklarda olmaya devam edeceklerini belirtti.