21 Eylül 2024 Cumartesi

Berlin'de yüzbinlerden Onur Yürüyüşü: Onların sesi ol bizim de

Bu yıl 45.'si düzenlenen Christopher Street Day (CSD) Berlin'de 500 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleşti. Taleplerini haykıran yüz binler, "Onların sesi ol - bizim de! Daha çok empati ve dayanışma için" dedi.

Her yıl LGBTİ+ hakları için düzenlenen onur yürüyüşü Christopher Street Day (CSD) Almanya'nın başkenti Berlin'de kutlandı. Yürüyüşe 500 bini aşkın kişi katıldı.

Berlin'de her yıl lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, interseks ve queerlerin "üçüncü cinsiyet" hakları için düzenlenen bir gösteridir. Bu yıl 45.'si düzenlenen ve "Onların sesi ol - bizim de! Daha çok empati ve dayanışma için!" sloganıyla şehrin içinde yedi kilometrelik bir güzergahta gerçekleştirilen yürüyüş öncesinde Hitler faşizmi tarafından katledilen eşcinseller anıldı.

KAI WEGNER İSTİFA
Ganime Gülmez'in bildirdiğine göre eylemde, "Buraya eğlenmek için toplanmadık. Çeşitlilik bizim gücümüzdür" mesajı verildi ve anayasada değişiklik talepleriyle Berlin Eyalet Başkanı Kai Wegner'in istifasını istedi.

YÜZBİNLERİN TALEPLERİ
🔹Anayasanın 3. Maddesinin Reformu: Cinsiyet kimliği/cinsel yönelim özelliklerinin eklenmesi.  
🔹Kendi Kaderini Tayin Yasasının kabulü.  
🔹Medeni Kanunda soy hakkı reformu.  
🔹Embriyo Koruma Yasasında yumurta bağışına ve gönüllü taşıyıcı anneliğe izin verilmesi.  
🔹Ceza Kanununun 130. Maddesinin Reformu (halkı tahrik): Cinsiyet kimliği/cinsel yönelim özelliklerinin eklenmesi.  
🔹Genel Eşit Muamele Yasasında, daha uzun şikayet başvuru süreleri, korunan alanın devlet/resmi eylemi içerecek şekilde genişletilmesi, toplu dava hakkı ve din maddesinin silinmesi.

CHRISTOPHER STREET DAY NEDİR?
Adını Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York City kentindeki Greenwich Village'da yer alan Christopher Street'ten alan Christopher Street Day (CSD), LGBTİ+ hakları ve eşitlik için dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen bir etkinlik. 28 Haziran 1969'da bu sokakta, Stonewall Inn adlı eşcinsel barında yapılan polis baskınına karşı halkın başkaldırısı, LGBTİ+ hareketinin temel kilometre taşlarından biri olarak kabul edilir.